6 tipů pro efektivní přípravu jídla od naší dietoložky

Všichni známe ten pocit, když se po dlouhém náročném dni vrátíme domů a to poslední, co se nám chce, je vařit večeři. Nejradši bychom se jen rozvalili na sedačce, hodili nohy nahoru a relaxovali.

Přesně proto je více než výhodné připravovat si jídlo předem. Plánování jídelníčku vám totiž ušetří čas a taky peníze. A nemusíme ani zmiňovat, že je to mnohem zdravější, než sáhnout po rychlém občerstvení.

Někdo si rád připravuje jídlo v neděli a rozdělí ho do krabiček na každý den zvlášť, někdo zase uvaří velké množství jídla najednou a zamrazí ho. Dělejte to tak, jak vám nejvíce vyhovuje.

Naše hlavní dietoložka Tara Kaff se s námi podělila o své nejoblíbenější tipy pro přípravu jídla.

1. Investujte do znovu použitelných skleněných krabiček

Věřte mi, budete je potřebovat. Jen proto, že výrobce vašich plastových krabiček tvrdí, že jsou bez BPA, neznamená, že jsou opravdu bezpečné pro každodenní použití. Plast po čase degraduje a uvolňuje do potravin chemické látky. Na rozdíl od plastu je sklo nepropustné, neporézní a zvládne teplo mikrovlnné trouby, klasické trouby, mytí v myčce i nízké teploty mrazáku. Nemluvě o tom, že sklo je 100 % recyklovatelné a má mnohem delší životnost.

2. Udělejte si seznam

Sepište si všechno, co potřebujete pro přípravu jídla na celý týden. Zkontrolujte, co už máte v lednici nebo spíži, a na základě toho si vytvořte nákupní seznam. Tak se ujistíte, že nebudete bezcílně bloudit po supermarketu a utrácet za věci, které ve skutečnosti nepotřebujete.

tipy pro přípravu jídla_1

3. Zaměřte se na vyváženost

Ujistěte se, že váš plánovaný jídelníček obsahuje vyvážený poměr celozrnných obilovin, čistých bílkovin, zdravých tuků, ovoce a zeleniny. Připravte si velkou porci pečené zeleniny a uvařených obilovin, jako je quinoa nebo hnědá rýže, které budete během týdne používat v různých receptech.

4. Každý týden recepty obměňujte

Život je příliš krátký na to, abychom jedli pořád dokola to stejné jídlo! Buďte kreativní a zkoušejte každý týden nové recepty. Jen se ujistěte, že nejsou příliš komplikované, ať si nepřiděláváte zbytečnou práci. Inspirujte se našimi zdravými a rychlými recepty.

5. Najděte si, co vám nejvíce vyhovuje

Příprava jídla může být pro každého jiná. Když začínáte, vyzkoušejte různé systémy, abyste našli takový, který zvládnete dlouhodobě udržet. Nemusíte dokonce ani vařit všechna jídla předem. Můžete si dopředu pouze připravit jednotlivé součásti jako hromadu pečené zeleniny nebo uvařené obiloviny.

6. Zamilujte se do zbytků

Pokud máte problém najít čas na přípravu jídla s předstihem, proč neznásobit velikost porce, kterou vaříte? Budete tak mít dostatek i na oběd a večeři nadcházející den. A když toho náhodou bude moc, zbytek jednoduše zamrazíte a máte záchranu, až bude nejhůř.

tipy pro přípravu jídla 2

Inspirace pro snídani

Inspirace pro oběd a večeři

Znáte jackfruit? Je to ovoce z jihovýchodní Asie s masitou strukturou, skvělou chutí a vysokým obsahem vlákniny. Proto je taky oblíbenou rostlinnou alternativou masa. Amazonia Tender Jack je hotový za pět minut a vykouzlíte s ním nespočet skvělých a zdravých jídel.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz