Pečený jackfruit v bramborovém kabátku

Hranolky, brambůrky nebo pyré. Brambory lze zkrátka připravit na jakýkoliv způsob. Právě díky své univerzálnosti slaví brambory každoročně svůj svátek. Tím je 19. srpen a oficiálně je tento den označen jako Mezinárodní den brambor. Brambory byly poprvé pěstovány v jižním Peru a severozápadních oblastech Bolívie někdy mezi 5000 a 8000 př. Od té chvíle se pěstování brambor rozšířilo po celém světě a staly se jednou z hlavních plodin mnoha kultur. 

Brambory jsou skvělým zdrojem vitamínu C, vitaminu B6 a manganu a obsahují dokonce více draslíku než banán. Jsou také bohaté na sloučeniny, jako jsou flavonoidy, karotenoidy a fenolové kyseliny. Tyto látky působí v těle jako antioxidanty a neutralizují potenciálně škodlivé molekuly známé jako volné radikály.

 

Na oslavu Mezinárodního dne brambor si můžete k dnešnímu obědu či večeři připravit lahodný pokrm složený z našeho Tender Jacku s BBQ příchutí, fazolí a brambor. Jídlo vás zasytí na delší dobu a je ideální pro chladné zimní večery.

 


 

Pečený Jackfruit v bramborovém kabátku 

Počet porcí: 6          Doba přípravy: 20 minut          Doba vaření: 90 minut   

 

Co budete potřebovat: 

  • 1 balení Amazonia Tender Jack Smokey BBQ
  • 6 středně velkých brambor 
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 4 větvičky rozmarýnu
  • 3 šalotky (nakrájené na proužky)
  • 400 g fazolí
  • 1 lžička 
  • 1 lžička chilli (podle chuti)
  • ½ lžičky uzené papriky (podle chuti)
  • veganský sýr
  • 1 lime (nakrájená na plátky)

 

Postup:

Předehřejte troubu na 200 C. Brambory oloupejte a opláchněte, následně je propíchejte vidličkou a potřete olivovým olejem. Brambory vyskládejte na pečící papír, přidejte česnek a rozmarýn a pečte je přibližně 1.5 hodiny (doba pečení závisí na velikosti brambor). Na větší pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje (přibližně 15 minut před dopečením brambor). Na pánev přidejte nakrájené šalotky a smažte je přibližně 5 minut. Poté přidejte Tender Jack, který za pomocí vařečky nebo vidličky jemně oddělte od sebe, aby měl strukturu podobnou trhanému masu. Po 3-5 minutách přidejte opláchnuté fazole, chilli a papriku. Celou směs vařte přibližně 10-15 minut a občas ji promíchejte. Na závěr naplňte brambory hotovou směsí a podávejte s vámi zvolenou přílohou (například limetka, míchaný salát, veganský sýr nebo jogurtový dresing).

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz