5 jednoduchých způsobů, jak podpořit zdraví střev

Cítíte se unavení, podráždění a máte nafouklé břicho? Všechny tyto nepříjemné symptomy mohou být projevy nedokonalého fungování střev. To může časem ovlivnit váš každodenní život, emoční stav a celkovou spokojenost. 

Tady je 5 tipů, které vám pomohou zdraví střev opět nastartovat

1. Pijte dostatek vody

Dodržování pitného režimu může s trávením udělat zázraky. Pomáhá totiž rozkládat snězenou potravu. Je to také jeden z nejlepších způsobů, jak pomoct tělu odplavovat toxiny. Snažte se vypít alespoň 2–3 litry vody denně.

2. Zvyšte příjem vlákniny

Vláknina je jedním z nejsnadnějších způsobů, jak pomocí jídelníčku podpořit trávení. Denně byste měli sníst 20–35 gramů vlákniny. Její nedostatek způsobuje zácpu, nepříjemné pocity v břiše i přibírání na váze. Vyvážený jídelníček by měl obsahovat všechny tři typy vlákniny: rozpustnou, nerozpustnou a odolný škrob. Najdete je především v rostlinných potravinách.

3. Omezte nezdravé jídlo

Rovnováha střevního ekosystému je choulostivá. Jídelníček plný rafinovaných cukrů, karbohydrátů, zprocesovaných potravin a nezdravých tuků spolehlivě vede k jejímu narušení. Zásobte se kvalitními výživnými potravinami, aby vaše střeva byla zdravá a pořádně jste se nasytili. Pak nebudete mít zbytečné chutě na nezdravé jídlo.

zdravá střeva

4. Spěte dostatečně dlouho

Nedostatek spánku způsobuje tělu pořádný stres, který se projeví i na zažívání. Pokud jste unavení a nemáte energii, přepadnou vás chutě na sladkosti, kofein a další rychlá, ale nezdravá řešení. Kvalitní spánek zajistí vašemu tělu i střevům dostatek odpočinku pro regeneraci.

5. Zajistěte střevům probiotika

Probiotika jsou zdravé bakterie, které žijí v našich střevech. Mají zásadní vliv na jejich zdraví i imunitu. Pomáhají také detoxikovat tělo a efektivně vstřebávat živiny. Pravidelný přísun potravin s obsahem probiotik, jako je kokosový jogurt, kysané zelí, kefír nebo nápoj kombucha, zdraví střev výrazně podpoří. Pokud tyto potraviny nejsou vaše oblíbené a chcete střeva efektivně podpořit, můžete sáhnout po doplňku stravy Raw Probiotics Biotic Ferment. Jedná se o směs 5 probiotických kmenů pro celkovou podporu trávení. Stačí prášek smíchat s vodou nebo přidat do smoothie či proteinového koktejlu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz