Jackfruit: Veganská alternativa trhaného masa i zdroj vitamínů

Žakie, neboli jackfruit je ovoce, které svou konzistencí připomíná trhané maso. Díky tomu začíná být čím dál více populární, a to nejen ve veganské či vegetariánské kuchyni. Odkud jackfruit pochází a jak z něj můžete snadno vykouzlit chutný pokrm? To vám prozradíme v článku.

 

Chlebovník různolistý

Jackfruit je druh ovoce, které pochází z tropického stromu chlebovník různolistý. Ten je rozšířen zejména v jižní a jihovýchodní Asii. Dorůstá do výšky až 30 metrů a jeho plody mohou vážit až neuvěřitelných 10 kilogramů. Uvnitř plodu se nachází velké množství semen, které jsou obalené lepkavým pouzdrem. Právě tato dužina je oblíbeným pokrmem, a to především kvůli osvěžující a nasládlé chuti. Jackfruit můžete koupit na trhu v nejrůznějších formách, přičemž nejznámější je balení v konzervě či sušený jackfruit. My však doporučujeme vyzkoušet náš balený a již ochucený Tender Jack.

Mariovaný jackfruit - Tender Jack

Pokrmy ala jackfruit

Jackfruit je aktuálně populární pro přípravu bezmasých pokrmů. Můžete jej připravit na slano za pomocí oleje a koření. Naproti tomu v dezertech se skvěle kombinuje s jahodami, nebo hořkou čokoládou. Pokud si však napoprvé nevíte s přípravou jackfruitu rady, můžete vyzkoušet některý z našich rychlých a chutných receptů. Doporučujeme například pečený jackfruit v bramborovém kabátku nebo veganskou pokebowl.

 

 

Nutriční hodnoty

Žakie obsahuje vysoký podíl uhlovodíků, řadu vitamínů i velké množství vápníku a fosforu. Využívá se nejčastěji jako náhražka masa, nicméně oproti klasickému masu obsahuje pouze 1,3 % bílkovin. Vyšší podíl tvoří sacharidy, konkrétně 24,5 %. Pokud si tedy chcete jackfruit připravit k obědu či večeři, rozhodně doplňte recept o bílkoviny a zdravé tuky. Zkuste na talíř přidat například luštěniny, avokádo nebo quinou. Ta obsahuje až 15 g bílkovin na 100 g, a je tak skvělým zdrojem proteinů ve stravě.

 



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz