Acai: Nejzdravější ovoce světa

Jednou za čas se objeví nová trendy potravina, která zaplaví Instagram a další sociální sítě. Nyní přišla na řadu Acai. O co se vlastně jedná, jaké má benefity a jak ji můžete zařadit do jídelníčku? To vše vám prozradíme v dnešním článku.

 

Původ Acai

Nejspíš si říkáte, odkud se zázračná Acai vzala. Jedná se o druh palmy, která je mezi odborníky je nazývána Euterpe brazilská. V Brazílii je však lépe známá jako Acai a její ovocné plody se využívají pro přípravu osvěžujícího nápoje. Ten má purpurově červenou barvu a chuť připomíná červenou řepu, nebo mrkev. Nejspíš se ptáte, čím si Acai získala pozornost? Jde především o její blahodárné a antioxidační účinky. Navíc je skvělým zdrojem energie, a právě tuto úžasnou schopnost Acai objevil zakladatel značky Amazonia Dwayne Martens v roce 2018.

 

V jaké formě je nejlepší Acai konzumovat

Na českém trhu se Acai nachází nejběžněji ve formě prášku. Ten lze smíchat s vodou nebo jej můžete přidat do hotového smoothie. Existuje však i jiná varianta konzumace Acai, a to ve formě mraženého ovoce. A právě tuto variantu vám doporučujeme. Acai můžete zpracovat v mixéru jako lahodné smoothie nebo si vytvořte svěží smoothie bowl. Rozdíl mezi smoothie a smoothie bowl je jednoduchý. Smoothie je jemný nápoj vzniklý rozmixováním ovoce a dalších přísad, a nejlépe jej můžete konzumovat přímo ze sklenice. Naproti tomu smoothie bowl má hutnější strukturu. Základem bývá nejčastěji mražený banán či jiné chlazené ovoce. Zároveň je podávána v misce společně s domací granolou, ovocem nebo ořechovými másly. 

Acai

 

 

Jak udělat výživné smoothie

Máte rádi smoothie, ale krátce po jeho konzumaci pociťujete hlad nebo chuť k jídlu? Pravděpodobně vašemu receptu chybí i jiné živiny, než sacharidy. Pouze ovoce totiž k dostatečnému pocitu sytosti nestačí. Zkuste se proto zaměřit i na zdroje zdravých tuků a bílkovin. Tuky můžete pokrýt například avokádem, ořechy či směsí semínek a bílkoviny lze dodat pomocí proteinu nebo kvalitního řeckého jogurtu. 

 

Tip na rychlé Acai smoothie: Do mixéru vložte balení Acai pure, banán,¼ avokáda, lžičku chia semínek, hrst ledu a zalijte trochou vody. Nechte chvíli mixovat a na závěr přidejte 100g řeckého jogurtu. Dobrou chuť!

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz