Jak jíst zdravě? Těchto 5 rad vám s tím pomůže

Internet nabízí nepřeberné množství tipů a rad, jak jíst zdravě. Zdroje informací si však musíte vybírat stejně pečlivě, jako potraviny, které svému tělu dáváte. Jak zdravě jíst, kde začít a čemu se vyvarovat? To vám prozradíme v dnešním článku.

 

1. Nebuďte věčným začátečníkem

Patříte k chronickým začátečníkům v oblasti zdravého stravování? Udělejte za tím tlustou čáru a skoncujte s tímto přístupem jednou pro vždy. Pokud totiž stále dokola začínáte znamená to, že jste si nastavili příliš striktní cíle, které nejste schopni plnit. Nemusíte radikálně měnit svoje stravovací návyky, bohatě vám postačí drobné změny v jídelníčku, díky kterým můžete dosáhnout velkých výsledků. Například vyměňte bílé pečivo za celozrnné, dezerty za ovoce s řeckým jogurtem, nebo večerní zmrzlinu za kostku hořké čokolády. Zároveň se vyvarujte hladovění a extrémním dietám.

 

2. Jezte pravidelně

Ať už se snažíte shodit nějaké to kilo, či nikoliv, základem zdravého stravování je pravidelnost. Ve vašem jídelníčky by měla být minimálně tři jídla denně. Každý má však jinou představu o velikosti porce. Někomu bohatě stačí tři velká jídla během dne, jiný bude mít hlad. Pokud tedy pociťujete hlad mezi jídly, zkuste zařadit do jídelníčku lehké svačinky. Nutriční teraputka Mgr. Jitka Laštovičková na webu Vím, co jím uvádí, že “takto pravidelná strava zabrání večernímu vlčímu hladu a nepříjemným pocitům spojeným s večerním přejedením”. Zkuste si proto nastavit přesný čas, kdy se budete věnovat jídlu. Vaše tělo to jedině uvítá a navíc předejdete kolísání hladiny cukru v krvi. 


3. Kvalita versus kvantita

Zdravé potraviny by se měly konzumovat v rozumné míře. Mnoho lidí žije mylné představě, že když si dopřejí místo nutelly ořechové máslo, jedí zdravě. Ve chvíli, kdy se jedná o jednu lžičku, tak nepochybně ano. Pokud však sníte polovinu sklenice, vašemu zdraví to nejspíš nepomůže. Podobnou chimérou pak bývá počítání kalorií, kdy se člověk soustředí pouze na počet kilojoulů, které během dne konzumoval a opomíjí důležitost zdrojů přijaté energie. Důkazem toho jsou nesmyslné a mnohdy jednostranné diety, které jsou postavené například na konzumaci různých ovocných a zeleninových šťáv.

 

4. Správný poměr živin

Nejspíš už tušíte, že existují makroživiny a mikroživiny. Přičemž makroživiny tvoří bílkoviny, tuky a sacharidy a do mikroživin se řadí vitamíny, minerály a stopové prvky. K čemu tedy slouží makroživiny, a proč bychom je z jídelníčku neměli vyřazovat? Bílkoviny jsou velmi důležitou složkou potravy. Slouží k budování a regeneraci svalové hmoty a zabezpečují rovněž správné fungování hormonů v organismu. Sacharidy jsou pro náš organismus skvělým a především rychlým zdrojem energie. Poslední makroživinou jsou tuky. Ty jsou především nositelem chuti a bohatým zdrojem energie. Jak ale živiny správně rozdělit do denního příjmu a z jakých zdrojů je můžete čerpat?

 

 

5. Čtěte obaly

Stojíte u regálu a v ruce držíte potravinu, jejíž složení má několik řádků a některé ingredience ani nejste schopni přečíst? Vraťte ji zpět a vyhněte se jí obloukem. Snažte se dávat přednost spíše celým potravinám před těmi zpracovanými. Zároveň zkuste nakupovat na lokálních trzích od místních farmářů. Snižujete tím uhlíkovou stopu a přispějete tak k ochraně přírody. Nemusíte se však vyhýbat všem zpracovaným potravinám. Například si můžete s chutí dopřát sterilovanou zeleninu či ovoce, chlazené maso či mořské plody, kysané nebo pasterované produkty či fermentované sýry.

 

Co je pro vás největším oříškem v oblasti zdravého stravování? Dejte nám vědět do komentářů. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz