Častá chuť na sladké: Proč vzniká a jak jí předcházet

Ať už jste milovníci sladkých teček nebo patříte do skupiny mlsounů, kteří i přes veškerou snahu skončí večer u spíže se sladkostmi, máme pro vás řešení. V dnešním článku se totiž zaměříme na původ vzniku chutí na sladké a poradíme vám, jak předcházet neřízeným náletům na ledničku.

Ach ty věčné diety

Vyvážený a pestrý jídelníček je klíčem ke stabilní hladině cukru v krvi. Pokud držíte striktní dietu, radikálně se omezujete, nebo prostě nemáte na přípravu jídla čas, může váš organismus během dne značně trpět. Výsledkem pak může být večerní nálet na ledničku s touhou sáhnout po energetických bombách. Cukr je totiž nejrychlejší a nejjednodušší formou energie, kterou lze tělu dodat. Není proto divu, že vaše tělo v kritické chvíli prahne právě po sladkostech. 

 

Náš tip: Vyhněte se drastickým dietám a vždy si najděte dostatek času pro přípravu výživného jídla. Zkuste experimentovat s vařením a plánujte si jídelníček vždy alespoň na jeden den dopředu. Velkým pomocníkem pro sestavení porcí může být zdravý talíř, který vychází z doporučení Harvardské univerzity. Za zkoušku také stojí náš Sugar Crave Release. Jedná se o bylinnou směs určenou k redukci nadměrného množství škodlivých bakterií v zažívacím traktu. Díky tomu pomáhá snižovat chuť na sladké.

 

 

 

Vyspěte se do růžova

Zdravý životní styl není pouze o jídle a cvičení. Regenerace a odpočinek jsou rovněž klíčovými faktory pro rovnováhu celého organismu. Tu můžete podpořit kvalitním spánkem, nebo potravinovými doplňky jako jsou například hořčík či zinek. Pokud však máte stresové zaměstnání a zároveň si nedopřáváte dostatek kvalitního spánku, může vaše tělo opět sahat po rychlé energii v podobě cukrovinek a sladkostí. 

 

Náš tip: Zkuste si nastavit přesný časový harmonogram, kdy budete chodit spát a v kolik vstanete. Před spaním spíše sáhněte po knize, než po telefonu či počítači. Modré světlo totiž může váš kvalitní spánek narušit. 

 

Emoční jedení

Kdo by neznal zahánění žalu pomocí čokolády či zmrzliny. Občas je dobré se ukonejšit nějakou cukrovinkou, ale co když se jídlo stane berličkou, kterou řešíte každý svůj problém? Je potřeba si uvědomit, že strach, úzkost či pocit nepohody nezaženete celým dortem. V první chvíli vás možná zaplaví příjemné pocity, které způsobuje dopamin, jenž vyvolává pocit radosti a štěstí. Nicméně tyto emoce vždy odchází stejně rychle, jako přišly.

 

Náš tip: Naučte se rozpoznat emoční hlad a předcházet mu. PhDr. Iva Málková na webu “Vím, co jím” uvádí, že spouštěčem emočního hladu je stres, nebo například nuda a přichází náhle. Naproti tomu fyziologický hlad signalizuje kručení v žaludku a roste pozvolna. Zkuste proto případný stres či nudu zahnat pohybem nebo jinou činností, která vám přináší radost a nasměruje vaše myšlenky jiným směrem.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz