Fakta versus fikce: Vyvracíme 10 mýtů o výživě

Na internetu najdete nepřeberné množství rad ohledně stravovacích návyků a výživy. Jak ale poznat, kterým informacím lze důvěřovat, a které tipy jsou zcela mylné? Naše výživová poradkyně a expertka na bylinky Zoe Dent se rozhodla vyvrátit 10 známých mýtů ve stravě. Pojďte si je s námi projít v následujícím článku.

 

Mýtus č.1 - Počítání kalorií je to jediné, na čem záleží

Pravda: Každé tělo je unikátní a různé diety se stejným počtem kalorií mohou mít zcela odlišné zdravotní důsledky v závislosti na kvalitě živin, genetice a mikrobiomu jednotlivce. Navíc není kalorie, jako kalorie. Spíše než na počítání kalorií, které může negativně ovlivnit vaši duševní pohodu, se zaměřte na prohlubování znalostí v oblasti zdravého stravování. Kvalitní živiny totiž mají vliv na celkové zdraví, energetickou rovnováhu organismu a rovněž pomáhají zajistit stabilní hmotnost. 

 

Mýtus č. 2 - Pomeranče jsou největším zdrojem vitamínu C

Pravda:  Myšlenka, že některé potraviny mají vyšší obsah konkrétních živin, je příliš zjednodušující, protože nezohledňuje, jak bylo jídlo pěstováno, skladováno nebo zpracováno. Například pomeranč, který byl vypěstován v Kalifornii, postříkán pesticidy a následně odeslán do Austrálie, strávil poté několik měsíců v chladícím zařízení. Odtud putoval do supermarketu, kde jste si jej koupili. Je pravděpodobné, že tento pomeranč bude obsahovat velmi málo vitamínu C. 

Proto je lepší nakupovat ovoce a zeleninu z lokálních trhů s biopotravinami. Pokud jde o čerstvé produkty, dejte raději přednost kvalitě nad kvantitou. Také můžete zkusit zařadit do jídelníčku kvalitní a přírodní doplněk stravy Raw Nutriens Vitamin C.

 

Přírodní vitamín C

 

 

Mýtus č. 3: Je lepší jíst často a málo, než mít 3 velká hlavní jídla během dne

Pravda: Každý z nás je jiný. Nicméně stravování každé tři hodiny nedává našemu trávení dostatečný čas, který pro zpracování potravy potřebuje. Navíc, pokud jsou naše stravovací možnosti omezené, často saháme po nekvalitních a balených potravinách. Zkuste dát spíše přednost vyváženému a živinově hodnotnému jídlu, které vás na delší dobu zasytí před rychlou a mnohdy nekvalitní balenou svačinou. Díky tomu bude energie získaná ze stravy využita pro regeneraci a posílení těla spíše, než na trávení.

 

Mýtus č. 4: Jediné, co po tréninku potřebujete, jsou bílkoviny

Fakta: Bílkoviny konzumované 30-60 minut po dlouhém nebo intenzivním cvičení, podporují regeneraci svalů. To však platí, pokud jsou podávány spolu se sacharidy. Zařazujte bílkoviny, zdravé tuky a sacharidy pravidelně a rovnoměrně po celý den do svého jídelníčku. Díky tomu budete mít chutě i potenciální hlad stále pod kontrolou. Vsaďte spíše na nezpracované potraviny a kvalitní proteinové tyčinky, které můžete zařadit jako svačinku po cvičení. 

 

Mýtus č. 5: Čerstvé produkty jsou zdravější než mražené

Pravda: Mražené potraviny mohou být někdy dokonce zdravější než ty čerstvé. Jak ovoce a zelenina dozrávají, jejich podíl cukru se zvyšuje a obsah živin se zhoršuje. Často jsou ovoce a zelenina po sklizni rychle zmrazeny, což zabraňuje přezrávání a jsou tak zachovány potřebné živiny. Mražené produkty mohou také zabránit plýtvání potravinami a stejně tak jsou mnohdy jednodušší a cenově dostupnějším způsobem vaření.

Celé potraviny v jakékoliv formě vždy výživově porazí ty zprocesované. Například přidání Amazonia Acai Pure do smoothie vám poskytne dvojnásobnou antioxidační koncentraci borůvek a dodá omega mastné kyseliny 3, 6 a 9. Díky tomu můžete mít vždy po ruce snídani s vysokým obsahem živin.

 

Mýtus č. 6: Konzumace kalorií v noci způsobuje přibývání na váze

Pravda: Denní doba neovlivňuje schopnost vašeho těla trávit potraviny. Jinými slovy váš metabolismus se nevypne po 20:00. Jde především o to, jaké jídlo konzumujete a v jakém množství spíše, než kdy jíte. Proto, pokud vás v noci honí mlsná, zkuste sáhnout spíše po ovoci než po zmrzlině.

 

Mýtus č. 7: Bezlepková strava je zdravější

Pravda: Lepek se nachází v pšenici, ječmeni a žitu. Proto jej najdete v mnoha zpracovaných potravinách, jako jsou například koláče, sušenky nebo pečivo. Některé zpracované bezlepkové potraviny však mohou být stejně nezdravé a mnohdy obsahují dlouhý, nerozpoznatelný seznam dalších složek. Pokud máte potíže s nesnášenlivostí lepku, zaměřte se na konzumaci celých a nezpracovaných potravin včetně ovoce a zeleniny.

 

Mýtus č. 8: Abyste své tělo zbavili toxinů, musíte provádět pravidelné detoxy

Pravda: Každý den jsme vystaveni různým látkám, z nichž některé jsou pro lidský organismus toxické. Naštěstí jsou naše těla přirozeně vybavena systémem, který se proti těmto škodlivým látkám brání a zbavuje se jich. Odstraňování škodlivých látek probíhá především prostřednictvím pokožky, gastrointestinálního systému, ledvin, jater a lymfatického systému. Díky tomu je náš organismus v průběhu dne přirozeně “detoxikován”. Pokud je však vaše přirozená detoxikační schopnost ohrožena, poraďte se se svým praktickým lékařem o úpravě stravy a celkového životního stylu.

 

Mýtus č.9: Měli byste se vyhnout ovoci, protože obsahuje příliš mnoho cukru

Pravda: Ovoce obsahuje fruktózu, což je druh sacharidu. A jako každý sacharid, i fruktóza dodává tělu  hodně energie. Celé ovoce je však skvělým přírodním zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů, jako například vitamín C a draslík. Proto 1-2 kusy ovoce denně mohou být skvělou a výživnou svačinou nebo dezertem, který doplní každodenní energetické potřeby vašeho těla.

 

Mýtus č. 10: Doplňky stravy jsou naprosto zbytečné

Pravda: Konzumace celých a živinově hodnotných potravin je nejdůležitější složkou zdravého stravování. Nicméně kvalitní doplňky stravy, mohou být při správném použití rovněž prospěšné. Obzvlášť v případě, že trpíte zdravotními problémy, které ovlivňují schopnost těla absorbovat živiny prostřednictvím běžné stravy.  V tom případě může certifikovaný a přírodní doplněk stravy zajistit podporu trávení základních živin.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz