5 tipů pro posílení imunity, které zaručeně fungují

Imunitní systém chrání organismus proti škodlivému působení cizorodých látek zevního prostředí, jako jsou například bakterie a viry. Obzvlášť v chladnějších měsících může vaše imunita procházet zatěžkávací zkouškou. Jak posílit imunitu nejen v zimě? Přinášíme vám několik tipů, které podpoří vaše zdraví. Přečtěte si o nich v novém článku.

Otužování

Otužování se stalo hitem letošní zimy a není tomu jen tak. Jedná se o jeden z nejúčinnějších prostředků pro posílení imunity. Díky otužování se váš organismus lépe přizpůsobí teplotním výkyvům okolí. Než se však vrhnete do ledových ker je třeba věnovat čas přípravě. Otužování má totiž několik zásad. Zejména jde o respekt k vlastnímu tělu a posloupnost, se kterou posouváte hranice svých teplotních limitů. Zkuste do svého režimu zařadit ranní či večerní studené sprchy nebo procházky v chladnějším počasí. Otužovat se totiž můžete nejen vodou, ale i vzduchem.

 

Zacvičte si

Imunitu skvěle podpoříte i sportem, obzvlášť pokud probíhá venku. Dospělý člověk by měl věnovat minimálně 150 minut týdně aktivnímu pohybu, ideálně ve střední intenzitě. Jedná se přibližně o 3–5 tréninků během sedmi dnů. Může se jednat o domácí trénink v podobě posilování či dynamické jógy. Přirozený pohyb ale snadno podpoříte i svižnější procházkou nebo během.

Za zmínku také stojí moderní venkovní sportoviště, která se nachází na městských sídlištích, většinou vedle dětských hřišť. Je jich čím dál více a jsou zcela zdarma. Díky sportu získáte kromě posílení imunity i pocit štěstí v podobě endorfinů.

 

Vitamíny a doplňky stravy

O imunitní systém je třeba pečovat i zevnitř. Proto je pestrý a nutričně vyvážený jídelníček naprosto klíčový. Pokud však chcete rychle podpořit svou imunitu, zkuste sáhnout po doplňcích stravy. Jedním z nejlepších vitamínů pro posílení imunity je bezpochyby vitamín C. Ten se v nejvyšší koncentraci nachází v šípcích. Najdete jej ale i v citronech a pomerančích.

Dalším skvělým suplementem pro imunitu je vitamín D. Ten si tělo běžně vytváří samo díky slunečnímu záření. Proto je třeba si jeho příjem pohlídat především v zimních měsících. Dbejte také na dostatečnou konzumaci kvalitních bílkovin. Ty bývají mnohdy v jídelníčku deficitní. Jejich příjem můžete zvýšit díky některým z našich veganských proteinů

Osm hodin spánku

Spánkový režim je jedním z klíčových faktorů pro zachování rovnováhy organismu. Pokud dlouhodobě dochází k jeho narušení, vaše imunita může být oslabena. Potřeba spánku se u jednotlivců liší, nicméně všeobecně platí, že průměrný zdravý spánek trvá přibližně 7-8 hodin. Není však důležitá pouze jeho kvantita, ale i kvalita. Pro kvalitní spánek je dobré spát ve vyvětrané místnosti při teplotě přibližně 18 stupňů. Zároveň je vhodné vyvarovat se těžkým jídlům těsně před spaním. Zkuste také omezit přísun modrého světla v podobě sledování televize nebo mobilního telefonu ve večerních hodinách. 

Babské rady

Sport, otužování i vitamíny jsou skvělými pomocníky, ale není nad babské rady na posílení imunity. Ne nadarmo naše babičky říkaly, že polévka je grunt. Obzvlášť poctivý vývar z kvalitních surovin je bohatým zdrojem živin a energie. Má pozitivní vliv na trávení a zároveň disponuje protizánětlivými a antioxidačními účinky.

Dále se mezi nejčastější babské rady řadí česnek, obsahuje totiž přírodní antibiotikum – alicin. Pokud vás vidina denní konzumace stroužku česneku příliš neláká, zařaďte ho do jídelníčku v podobě pomazánek. Česnek lze přidat i do polévky, ale vařením ztrácí na účinnosti. Dalším skvělým tipem pro posílení imunity jsou bylinky. Zejména echinacea má blahodárný účinek na obranyschopnost organismu. Dále pak šípek, či kopřiva, které můžete konzumovat ve formě čajů.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz