Maso: Proč je dobré omezit jeho konzumaci a čím ho nahradit?

Vegetariánský a veganský způsob stravování se v poslední době těší čím dál větší popularitě, a to především z etických důvodů. Maso je díky tomu potravinou, o které se nyní vedou vášnivé diskuze. Jaké jsou argumenty pro a proti konzumace masa a čím jej můžete nahradit? To vám prozradí dnešní článek.

 

Je maso prospěšné?

Maso je bezpochyby skvělým zdrojem bílkovin. Miloš Langmaier v knize Základy lékařské fyziologie uvádí, že optimální denní příjem bílkovin u dospělého člověka je přibližně 1 g na kilogram tělesné hmotnosti. Maso rovněž obsahuje dusík, vápník, železo a další důležité vitamíny pro naše tělo, zejména pak těch ze skupiny B. Jak je to ale s trávením a celkovým zdravím? Často se diskutuje nad konzumací masa a masných výrobků v návaznosti s například kardiovaskulárními onemocněními či rakovinou. To však dle webu "Vím, co jím" mnohdy souvisí s vyšší konzumací živočišných tuků obecně. 

 

Ekologické dopady konzumace masa

Podle FAO (Organizace pro výživu a zemědělství) chov zvířat ročně vyprodukuje asi 14,5 % všech skleníkových plynů způsobených člověkem. Za zmínku stojí také skutečnost, že díky vysoké produkci masa dochází celosvětově k čerpání zhruba ¼ pitné vody. To v praxi znamená, že například na produkci 1 kilogramu kuřecího masa připadá přibližně 4 300 litrů vody. Jsou to tedy především ekologické dopady, kvůli kterým je vhodné konzumaci masa snížit. Jídelníček můžete obohatit o různé náhražky masa, které běžně konzumují vegetariáni a vegani. Nejčastěji se jedná o luštěninové výrobky.  

Čím nahradit maso 

Čím tedy můžete nahradit ve svém jídelníčku maso? 

Asi nejznámější rostlinnou alternativou masa jsou výrobky ze sóji, jako například tofu a tempeh. Sója je luštěnina obsahující vysoké množství bílkovin, konkrétně 36 g na 100 g. Jak uvádí Margit Slimáková, sója je zdraví prospěšná, pokud je konzumována v tzv. fermentované podobě. Aktuálně je však stále populárnější alternativou masa jackfruit, ze kterého je vyroben Tender Jack. Jackfurit je ovoce, které se pěstuje v jihovýchodní Asii a obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Jeho konzistence i jemná chuť připomínají maso a můžete jej tedy skvěle využít jako náhražku masa například do burgerů, wrapů nebo do různých omáček. 

 

Tip: Tender Jack můžete zakomponovat i do sendviče. Zkuste si připravit ke svačině, či večeři jednoduchou delikatesu. Na opečený chléb přidejte domácí hummus nebo guacamole, zeleninu a na závěr obložte Tender Jackem. Díky tomu získáte chutný pokrm plný bílkovin. Další zajímavé recepty najdete zde - recepty Tender Jack. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz