Zdravá a výživná snídaně? Máme pro vás jednoduchý návod

Snažíte se dodržovat zdravý jídelníček, ale snídaně jsou pro vás stále oříšek? Nebo se krátce po prvním jídle dne potýkáte s hladem? V dnešním článku se dozvíte, jak si snadno a rychle sestavit výživnou snídani i důvod, proč nemáte ráno hlad.

 

Sestavte si výživnou snídani

Snídaně by měla tvořit 20 - 25% denního energetického příjmu, porci si však můžete přizpůsobit dennímu výdeji. Pokud máte spíše sedavé zaměstnání, snídani by mohly dominovat převážně tuky a bílkoviny. Můžete zvolit například celozrnný chléb s avokádem a míchanými vajíčky. Jestli se však během dne nezastavíte, nebo holdujete rannímu cvičení, vsaďte spíše na komplexní sacharidy za doprovodu bílkovin a malého množství tuku. Takovou snídani by pak mohla tvořit ovesná kaše s ovocem, řeckým jogurtem a lžičkou ořechového másla. 

 

Proč nemáte ráno hlad

Co když nepatříte zrovna mezi fanoušky snídaňového klubu a to poslední, na co ráno myslíte, je snídaně? Zkuste se zaměřit na příčinu. Možná od malička nejste zvyklí snídat, nebo raději investujete svůj čas do delšího spánku. Je však možné, že nemáte hlad z důvodu větší večeře, kterou jste předchozí den konzumovali. Tak či onak, zkuste si dopřát alespoň malou snídani později během dopoledne. Díky tomu předejdete kolísání hladiny cukru v krvi a nečekaným záchvatům hladu během dne.

 

Udělejte si čas na přípravu

Máte pocit, že nemáte čas na přípravu, nebo se vám nechce kvůli jídlu vstávat dříve? Snídani si můžete snadno a rychle připravit do krabičky například během večerního sledování seriálu. Vyzkoušejte naše čokoládové lívance s malinami, můžete si je ohřát v mikrovlnné troubě a pokud porci doplníte o trochu řeckého jogurtu, získáte vyváženou snídani, která vás zasytí na celé dopoledne. Pokud však raději snídáte v pohodlí domova, vsaďte na Acai bowl. Příprava vám zabere jen pár minut a zároveň vám zbyde dostatek času pro zbytek ranní rutiny.

 

Jste spíše fanoušky sladké, či slané snídaně? Pochlubte se nám do komentářů se svými tipy na oblíbenou snídani.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz