Superpotraviny: Superhrdinové ve světě jídla

Pojem superpotravina byl poprvé použit na počátku 20. století, ale k jeho rozšíření došlo až během 21. století. Oxfordský slovník angličtiny pak definuje pojem superpotravina jako potravinu, která je “výživově bohatá, plná vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů a/nebo živin rostlinného původu”. Které potraviny patří mezi nejznámější superpotraviny a proč byste je měli zařadit do jídelníčku?

 

Acai 

O těchto zázračných drobných bobulích jsme donedávna v českých končinách příliš mnoho neslyšeli. Acai totiž pochází z palem, které rostou v oblastech Střední a Jižní Ameriky. A proč se právě acai řadí mezi superpotraviny? Bobule acai se vyznačují vysokými nutričními hodnotami, obsahují vysokou koncentraci vitamínu A, vlákniny, vápníku, železa i bílkovin a zároveň mají skvělé antioxidační schopnosti. Navíc v kombinaci s pestrým a vyváženým jídelníčkem a pohybovou aktivitou dokáže přirozenou cestou podpořit spalování nadměrných tukových zásob v těle.

 

TIP: Už jste zkoušeli náš Acai Pure? Obsahuje 7krát víc antioxidantů než borůvky a je skvělým zdrojem omega 3, 6, 9 mastných kyselin. 

 

Zázračná chia semínka

Chia semínka jsou výborným zdrojem bílkovin, minerálních látek (zejména hořčíku, vápníku i železa) a velkého množství vlákniny). Zároveň jsou silným antioxidantem a mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Díky tomu jsou skvělou superpotravinou pro nastávající maminky. Chia semínka jsou také skvělým pomocníkem na cestě za vysněnou postavou. Mají schopnost vázat na sebe vodu a v žaludku mohou zvětšit svůj objem až desetinásobně, díky tomu vás skvěle zasytí. V kuchyni pak mají chia semínka bohaté využití. Lze z nich vytvořit lahodný puding, přidat je do jogurtu či kaše nebo je můžete využít na pečení jako veganskou variantu vajec. 

 

Nezapomínejme na české superpotraviny

Ani Česká republika se superpotravinami nezahálí a mezi ty nejznámější patří borůvky. Tyto tmavě modré bobule jsou vysoce bohaté na obsah vitaminů C, draslíku, karotenu a železa. Podobně jako ostatní superpotraviny i borůvky obsahují vysoké množství antioxidantů. A perlička na závěr - borůvky mají nízkou energetickou hodnotu, takže je v jídelníčku můžete využít pro redukci hmotnosti.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz