Jak si sestavit vlastní výživné smoothie

Každodenní smoothie je skvělým způsobem, jak do jídelníčku zakomponovat pořádnou dávku ovoce a zeleniny. Vašemu tělu dodá vlákninu, antioxidanty, vitamíny a minerály. A co víc? Kombinace chutí jsou nekonečné a rozhodně vás budou bavit!

Aby bylo ale smoothie opravdu výživné, je třeba vychytat správný balanc mezi jednotlivými ingrediencemi. Smoothie by mělo obsahovat bílkoviny, přírodní cukry a zdravé tuky, ať vám dodá energii a pocit sytosti na delší dobu.

Jak si takové perfektně výživné smoothie sestavit? Podíváme se na jednotlivé složky, které by mu neměly chybět.

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina jsou samozřejmě základ. Alespoň jedno z nich by mělo mít krémovou texturu. My jsme si oblíbili banány, lesní ovoce, mango, ananas a acai. Díky jejich přirozeně sladké chuti už nebudete potřebovat žádné sladidlo. Pokud jste milovníky pořádně hustého smoothie, sáhněte po mraženém ovoci. To je taky skvělým způsobem, jak se zásobit ovocem a zeleninou na dlouho dopředu.

Pak přichází na řadu zelenina. Hrst listové zeleniny, jako je špenát nebo kapusta, dodají smoothie pořádnou dávku vitamínů, aniž by chutnalo příliš „zeleně". Čím barevnější ovoce a zeleninu navíc vyberete, tím širší bude škála vitamínů a minerálů. Tak se toho nebojte a připravte si pořádný duhový koktejl!

Pokud přidáte více zeleniny než ovoce, zvýšíte tak podíl vlákniny a snížíte naopak množství cukru.

Proteinový prášek

Porce proteinového prášku udělá vaše smoothie výživnějším, a tak vás zasytí na delší dobu. Když si budete vybírat proteinový prášek, čtěte pozorně složení, abyste se ujistili, že neobsahuje přidané cukry a konzervační látky. Řada proteinů Amazonia Raw Protein je vyrobená z naklíčených a fermentovaných rostlinných bílkovin, které jsou snadno stravitelné a plné vitamínů a minerálů. Tady si můžete prohlédnout celou nabídku lahodných rostlinných proteinů – vybere si opravdu každý.

smoothies

Zdravé tuky

Ořechové máslo, semínka (chia, konopná nebo lněná) nebo třeba avokádo se postarají o potřebnou dávku omega-3 mastných kyselin a udělají smoothie ještě více syté. Většina ořechových másel také obsahuje vitamín E – antioxidant, který chrání esenciální tuky v našem těle, podporuje zdravou pokožku a vlasy a pomáhá udržovat silný imunitní systém. Stačí jedna lžíce semínek, ořechového másla a nebo čtvrtka avokáda, abyste smoothie zbytečně nepřidali moc kalorií.

Tekutina

Pokud toužíte po krémovém smoothie, pak je rostlinné mléko jasnou volbou. My jsme si zamilovali ovesné. Jestli máte náladu spíše na extra ovocnou chuť, zvolte kokosovou vodu. A kdybyste se potřebovali probrat, zkuste přidat shot espressa pro pořádný boost energie!

Superfoods

Superfoods dodají smoothie extra bonusové body. Našimi nejoblíbenějšími jsou kakao, skořice, kurkuma, zázvor, matcha čaj v prášku, Raw Nutrients Greens a Raw Collagen Glow!

Led

Pár kostek ledu dodá smoothie krásně krémovou texturu podobnou milkshaku a ještě lahodnější chuť. Pokud jste ale použili mražené ovoce, led už potřebovat nebudete.

Už se vám sbíhají sliny? Vyzkoušejte třeba náš recept na čokoládovo-mátové proteinové smoothie.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz