Co to jsou environmentální toxiny a jak se jim vyhnout

Každý den přicházíme do styku se stovkami různých toxických chemikálií. Jsou ve vzduchu, který dýcháme, v jídle, které jíme, ve vodě, kterou pijeme, a ve výrobcích, které používáme. Naše tělo se s nimi většinou dokáže poprat, při nadměrném vystavení toxinům se ale mohou dostavit problémy. Podíváme s na to, jaké změny životního stylu vám pomohou snížit množství toxických látek, se kterými se denně setkáváte.

Co to environmentální toxiny jsou a proč jsou nebezpečné?

Environmentální toxiny jsou přírodní a člověkem vyrobené chemikálie, které mohou ovlivňovat hormonální soustavu našeho těla známou také jako endokrinní systém. Patří mezi ně přirozeně se vyskytující sloučeniny, jako je rtuť, radon, olovo, formaldehyd, benzen a kadmium. A samozřejmě ty umělé, mezi kterými můžeme jmenovat BPA, ftaláty a pesticidy.

Tyto látky se nacházejí v mnoha produktech naší každodenní potřeby. Obsahují je například některé plastové lahve a nádoby, čističe, kosmetika, hračky a další. Každý z těchto toxinů ovlivňuje tělo odlišným způsobem. V konečném důsledku ale všechny našemu organismu brání správně fungovat, ohrožují naše zdraví, narušují hormonální rovnováhu, a dokonce mohou zkrátit délku života.

Zatímco životní prostředí nemůžeme přímo ovlivnit, uvědoměním si, kde se tyto látky nacházejí, a úpravou našeho jídelníčku, můžeme vystavení toxinům výrazně snížit.

washing_hands_2048x2048

8 způsobů, jak minimalizovat kontakt s toxickými látkami

1. Myjte si pravidelně ruce

V dnešní době plné virů je to stejně nezbytné. Důkladné mytí rukou spláchne značné množství zbytkových chemikálií.

2. Vyhýbejte se plastům

Zcela eliminovat kontakt s plasty sice není možné, můžete ale udělat kroky, které ho výrazně omezí. Určitě se vyhněte plastům označeným zkratkou „PC" (polykarbonát). Plastové sáčky na zip nahraďte ekologickými pro opakované použití a plastovou fólii voskovými ubrousky.

3. Jezte plnohodnotnou, převážně rostlinnou stravu

Toxiny se hromadí v potravním řetězci. Nahrazení masa a tučných mléčných výrobků celozrnnými produkty, luštěninami, ovocem a zeleninou je skvělým způsobem, jak se toxinům vyhnout. Také si tím zajistíte, že jíte potraviny bez umělých cukrů, barviv, konzervantů a dochucovadel.

4. Omezte konzervované potraviny

Spousta konzerv je obložených chemickou látkou BPA, která narušuje náš hormonální systém. Snažte se proto jíst převážně čerstvé, případně mražené jídlo.

5. Vyhněte se umělým parfemacím

Laky na nehty, parfémy, kolínská voda a další parfémovaná kosmetika velmi často obsahují ftaláty. U řady těchto produktů si můžete ve složení všimnou položky „parfemace" bez uvedení jejího zdroje. Pod tím se tak může skrývat celá řada chemických látek.

6. Myjte čerstvé produkty

Abyste minimalizovali kontakt s pesticidy, důkladně myjte všechno ovoce a zeleninu. Jestli je to možné, kupujte je z organanického zemědělství. Alespoň v případě těch, ve kterých se zpravidla pesticidů nachází nejvíce. Jsou to jablka, jahody, celer, broskve a špenát. Úplně nejlepším řešením je pěstování na vlastní zahrádce, pokud tuto možnost máte.

7. Kohoutkovou vodu pijte pouze filtrovanou

Kohoutková voda může obsahovat celou řadu nežádoucích látek. Používání kvalitního filtru zajistí vodě mimo jiné lepší chuť, protože z ní odstraní chlór, chemikálie, pesticidy, těžké kovy a bakteriální nečistoty.

8. Uklízejte chytře

Uklízení domova s agresivními chemickými čističemi může nadělat více škody než užitku. Je složité (a často nemožné) přesně vědět, jaké škodlivé chemikálie každý jeden čisticí prostředek obsahuje, když neznáme jejich názvy. Hledejte proto biologicky odbouratelné produkty anebo si vyrobte vlastní čisticí prostředky z přírodních surovin pro domácnost. Léty ověřený a oblíbený je hlavně ocet a jedlá soda.

9. Často luxujte

Výzkumy ukazují, že olovo, pesticidy a další látky unikající z elektroniky, pohovek a dětských výrobků se shromažďují v prachu naší domácnosti. Zametání nebo utírání prachu může toxiny spíše rozvířit a uvolnit do vzduchu. Použijte proto raději vysavač s HEPA filtrem, který zachytí všechny malé částečky prachu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz