Proč pravidelně meditovat a jak se to naučit

O benefitech meditace často slýcháme ze všech stran. Co přesně ale obnáší? Trenér meditace a mindfulness Sacha Stewart se s námi podělil o svůj vlastní pohled na meditační praxi a prozradil, jak z ní vytěžit co nejvíce.

Co je vlastně meditace?

Meditaci bychom mohli nazvat jako oproštění se od času, abychom se spojili s vlastním nitrem. Existuje spoustu odlišných způsobů meditace. Mnoho z nich má nějaké hlavní téma, na které se v průběhu meditace soustředíme, některé jsou ale pouze rozjímavé a myšlenky necháváme volně plynout.

Meditace zaměřená na mindfulness nám pomáhá žít více v přítomnosti a soustředit se jen na podstatné věci. Postupem času si můžete vybudovat zdravější vztah k sobě samotnému. A to má zásadní přínos pro vaše celkové zdraví, pohodu a stav mysli.

Co se děje, když meditujeme?

Když pravidelně meditujeme, v našem mozku se dějí fyziologické změny. Amygdala (část mozku, která se spouští při stresu) se zmenšuje, zatímco prefrontální kortex houstne.

Když je aktivní prefrontální kortex, cítíme se klidnější, trpělivější a soucitnější. Dokážeme reagovat s větším klidem, myslet kreativněji a inovativněji.

meditation

Jak se naučit meditovat a vytěžit z meditace co nejvíce?

1. Přijměte, že vaše myšlenky budou stále bloudit

Velmi častým omylem je, že během meditace musíme zcela přestat myslet. Naši mysl ale nejde úplně zastavit – přicházet s novými a novými myšlenkami je zkrátka její práce. Myšlenky dokážete utlumit až s pravidelnou meditační praxí. Když k vám během meditace nová myšlenka přijde, snažte se ji jen pozorovat, nechte ji odejít a vraťte se zpět do svého středu.

2. Meditujte bez jakýchkoliv očekávání

Každá jedna meditace bude vždy odlišná. Začněte proto bez očekávání toho, jak by meditace měla probíhat a jak byste se během ní měli cítit. Nehodnoťte, jestli se vám daří nebo ne. S každou meditací se v těle dějí fyziologické změny. Zaměřte se tedy pouze na to, jak se cítíte po ní. Cítíte se klidnější ve vztahu k vašemu partnerovi nebo dětem? Už vás tolik nerozčiluje ten nepříjemný e-mail? Není to ani tak o tom, jak se cítíte během meditace, ale jaké vám přináší změny v každodenním životě. To jsou skutečné benefity pravidelné meditační praxe.

3. Staňte se pozorovatelem

Raději než soudit vaši mysl, přizvěte do meditace zvídavost, zájem a pochopení. Řekněte „ano" přítomnému okamžiku a přijměte vše, co s sebou přináší. Přijměte to, kde se aktuálně nacházíte. Myšlenky, pocity a emoce budou vždy přicházet a odcházet. Mění se každým dnem. Vězte, že nejste součástí svých myšlenek a emocí, ale buďte jejich svědky.

4. Vytvořte si meditační návyk

Meditace je něco jako pravidelný trénink ve fitku: čím více trénujete, tím lepší uvidíte výsledek. Abyste si vytvořili rutinu, zkuste meditaci spojit s jiným návykem, který pravidelně děláte. Například můžete meditovat každý den ráno po tom, co si vyčistíte zuby. Doporučuji vyzkoušet různé typy meditace, abyste našli, co vám bude nejvíce sedět, a pak se meditaci pravidelně věnovat. Brzy poznáte její pozitivní účinky na spoustu oblastí vašeho života.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz