15 tipů, jak žít udržitelněji

Všichni bychom měli udělat něco pro to, abychom minimalizovali naši ekologickou stopu. Proto pro vás máme 15 jednoduchých způsobů, jak můžete přispět k tomu, aby byl svět trochu zelenější – protože když děláte dobro, tak se i cítíte dobře

1. Vyměňte potravinovou fólii za voskovaný ubrousek.

2. Používejte svůj vlastní znovu použitelný hrnek na kávu s sebou. Pokud si ho někdy zapomenete, požádejte alespoň o kávu s sebou bez plastového víčka.

3. Pořiďte si ekologickou lahev na vodu a skleněné boxy na jídlo.

4. Recyklujte sklenice (zavařovačky) od jídla a použijte je na uschování dalšího jídla ve spíži. Například mouky, oříšků nebo luštěnin.

5. Začněte pěstovat! Jde to dokonce i v bytě. Na balkoně i parapetu se dají vypěstovat třeba jahody, chilli papričky, cherry rajčátka a samozřejmě voňavé bylinky.

6. Pořiďte si příště bambusový zubní kartáček místo plastového. Je ekologický, pohodlný, nijak drahý a hlavně rozložitelný!

7. Veškerou přebytečnou zeleninu použijte na vývar nebo ji naložte, aby neskončila v koši.

8. Snažte se šetřit vodou. Raději se sprchujte a vanu si dopřejte jen výjimečně, na myčce a pračce volte vždy ekologický program, zavírejte kohoutek, když si čistíte zuby, a zkontrolujte, jestli vám kohoutky dobře těsní a toaleta neprotéká.

vegetable_garden_2048x2048

9. Pokud je to možné, vyhněte se jednorázovým plastům (brčka, víčka, box na jídlo s sebou, kelímky na pití).

10. Podporujte firmy, které mají udržitelné hodnoty a záleží jim na naší přírodě.

11. Každý týden se vydejte na farmářský trh, kde nakoupíte od lokálních pěstitelů, a hlavně si přineste svou vlastní tašku.

12. Vyhněte se nakupování rychlé módy (fast fashion) a raději se vydejte na lov do second handů nebo si oblečení vyměňte s kamarádkami.

13. Bavte se o ekologii a udržitelnosti s rodinou a přáteli. Otevírejte tato témata a zkuste jim dát taky pár tipů.

14. Dejte přednost oblečení z ekologických materiálů, jako je konopí, bambus, len nebo recyklovaná bavlna.

15. Rozšiřujte si obzory a udržitelnosti. Třeba s knížkou Eko průvodce od blogerky @dewii.veg.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz