Acai a pitaya: poznejte exotické superovoce nabité zdravím

Nikde po Evropě je růst nenajdete, přesto se jim ale dostává pozornosti i v našich končinách. Acai a pitaya jsou nazývané jako tzv. superovoce, a to proto, že obsahují výjimečně velké množství zdraví prospěšných látek. Co to vlastně acai a pitaya je, jak chutnají a jak přesně můžou vašemu zdraví prospět?

Acai

Vypadá jako borůvka, ale není to borůvka. Šťávu z acai si oblíbila nejedna celebrita nebo sportovec a její popularita je stále na vzestupu. Toto právem nazývané superovoce je totiž doslova nabité vitamíny, minerály, antioxidanty a dalšími látkami, které podporují naše zdraví.

Nejspíš už jste o bobulích acai sami slyšeli. Dostává se jim totiž pozornost i ve snídaňovém menu řady gastro podniků a objevují se dokonce i v kosmetice. Víte ale, co je acai zač a proč je tak opěvovaná?

Co přesně je acai?

Acai je exotické bobulovité ovoce pocházející ze samotného amazonského pralesa. Nejspíš vás překvapí, že roste na palmě vysoké až 25 metrů! A to rovnou v obrovských trsech o váze až 6 kilogramů. Nebudeme vás napínat, vypadá přesně takto:

acai palm acai

Jaké má acai účinky na naše zdraví?

Bobule acai obsahují 7x více antioxidantů než borůvky a jsou bohaté na omega 3, 6 a 9 mastné kyseliny. Dále vám dodají vitamíny A, B1, B2, B3, C a E, z minerálů pak zejména nepostradatelný draslík.

Díky tomu má acai silné antioxidační účinky, čímž zabraňuje předčasnému stárnutí v důsledku oxidačního stresu. Zjistilo se také, že acai pomáhá urychlit metabolismus, a tak může podpořit hubnutí. Sama o sobě vám samozřejmě štíhlou postavu nezajistí, do zdravého redukčního jídelníčku ale acai rozhodně patří. A konečně omega-3 mastné kyseliny obsažené v acai přispívají ke zdraví mozku a srdce.

Říká se, že chutná jako směs borůvek, malin a čokolády. Nezní to jako sen?

Pitaya

Celým názvem se jí říká pitahaya, zkráceně pitaya nebo taky dragon fruit (dračí ovoce). I ona si zaslouží čestné označení superovoce. U nás sice není tolik známá, určitě ale stojí za pozornost. Pitaya má spoustu vitamínů, minerálů, vlákniny a tak neodolatelně šťavnatou chuť! Poznejte dračí ovoce blíže.

Co přesně je pitaya?

Pitaya je plod kaktusu, kterého známe celkem tři druhy. Proč se mu říká dračí ovoce? Protože jeho slupka opravdu připomíná dračí kůži. Když pitayu rozříznete, uvidíte krásně sytě růžovou nebo bílou dužinu s malými černými jadýrky. Nejčastěji se pitaya pěstuje v Jižní a Střední Americe nebo v asijských zemích. Chutí připomíná meloun nebo kiwi.

dragon fruit pitaya

Jaké má pitaya účinky na naše zdraví?

Stejně jako acai je pitaya bohatá na antioxidanty, které pomáhají v těle likvidovat volné radikály zodpovědné mimo jiné za předčasné stárnutí organizmu. Obsahuje vitamíny B, C a E, z minerálů především železo, hořčík a vápník a také pořádnou dávku vlákniny tolik důležité pro zdraví střev.

Díky tomuto mixu zdraví prospěšných látek má pitaya příznivý vliv na funkci imunitního systému a udržuje optimální hladinu cukru v krvi.

Jak si acai a pitayu nejlépe vychutnat?

Toto superovoce si nejlépe vychutnáte ve vašem smoothie nebo smoothie bowl, které tak doslova napěchujete vitamíny, minerály a antioxidanty a ještě jim dodáte krásně krémovou texturu. Vaše tělo pak obdaříte pořádnou dávku zdravých látek, dodáte mu energii a samozřejmě si pochutnáte na užásné exotické chuti.

acai bowl

Protože jsou acai a pitaya tropické ovoce, v čerstvé podobě je u nás najdete jen velmi stěží. Nejčastější je proto mražená forma, která zachová všechny jejich cenné látky. Na Amazonii pro vás máme mražené acai a pitayu z udržitelných ekologických zdrojů v Brazílii (acai) a Vietnamu (pitaya), kde jsou sbírány ručně. Mají certifikovanou organickou kvalitu a nepřidáváme do nich ani špetku cukru.

A teď vám je navíc dovezeme až domů! Skrze službu GIBON delivery, která rozváží mražené zboží, si můžete acai a pitayu objednat s bezpečným doručením téměr po celé České republice.

Co takhle udělat si třeba pitaya smoothie bowl s jahodami nebo acai frozen yoghurt?

Kam všude vám mražené exotické ovoce doručíme, můžete vidět na této mapce.

screenshot-www.amazonia.cz-2022.03.07-21_09_44

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz