8 tipů pro lepší spánek

Spánek je životně důležitý, protože našemu tělu umožňuje regenerovat nové buňky a připravit se na další den. Dostatečný spánek (ideálně 7-9 hodin) je spojen se zdravou váhou, lepším sportovním výkonem, vyšší sociální a emoční inteligencí a samozřejmě silnějším imunitním systémem. Trápí vás špatný spánek? Máme pro vás osm jednoduchých tipů, které vám pomohou spát lépe. Jsme si jistí, že jste o některých z nich ještě neslyšeli.

1. Vytvořte si spánkovou rutinu

Dodržování spánkového režimu má významný vliv na kvalitu spánku a využití energie během dne. I když pár výchylek vám tu a tam neuškodí, snažte se mít svých 8 hodin každý den ideálně ve stejný čas.

2. Zařaďte do jídelníčku potraviny podporující spánek

Pokud se vám večer nedaří usnout, zařaďte do jídelníčku potraviny, které podporují produkci melatoninu - spánkového hormonu. Tím je například kyselá třešňová šťáva, maliny, goji, rajčata a vlašské ořechy. Medicinální houby reishi a korálovec ježatý jsou zase skvělé na prohloubení spánku a prodloužení REM fáze.

3. Proměňte vaši ložnici ve tmavé a chladné doupě

Spánek v chladnější teplotě (18 až 20 stupňů Celsia) vám pomůže spát lépe. Je to zásadní pro regenerativní procesy, kterými naše tělo ve spánku prochází.

4. Dejte si vanu

Dopřejte si svou oblíbenou relaxační vanu a posuňte ji na novou úroveň přidáním magnezia. Pomůže vám uvolnit svaly a podpořit lepší spánek.

lepší spánek

5. Udržujte vaše střeva zdravá

Serotonin je hormon, který stabilizuje naše emoce a přináší pocit štěstí. A důležitý je také pro zdravý spánkový cyklus. Proto se musíme starat o zdraví našich střev, protože právě ta produkují 90 % veškerého serotoninu. Pro podporu správné funkce střev doporučujeme doplněk stravy, jako je Raw Probiotics Biotic Ferment. Obsahuje přes 3 miliardy probiotických kultur a také prebiotika (vlákninu), které účinně podporují střevní mikroflóru.

6. Dejte si pozor na kávu

Je jen málo lepších pocitů, než vychutnat si po ránu horký šálek vonícího kafe. Našemu tělu ale trvá 6 až osm hodin, než se zcela zbaví kofeinu v krvi. Proto si osm hodin před ulehnutím do postele už raději dopřávejte pouze bezkofeinovou verzi.

7. Nevynechávejte sacharidy

Konzumace jídla s vysokým glykemickým indexem 4 hodiny před spánkem vám může pomoct rychleji usnout. Mezi taková jídla patří bílá rýže, dýně, meloun nebo datle. Tyto sacharidy podporují tvorbu tryptofanu a serotoninu - dvou chemických látek důležitých pro zdravý spánek.

8. Před spánkem se vyhýbejte obrazovkám

Modré světlo vyzařované obrazovkou telefonu, televize nebo laptopu blokuje tvorbu melatoninu. Tento důležitý hormon ale přímo kontroluje váš spánkový cyklus a celkový cirkadiánní rytmus. Alespoň půl hodiny až hodinu před spánkem už proto všechny obrazovky raději vypněte.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz