Hřejivé kari vonící po dovolené na Srí Lance. Základ tvoří krémové kokosové mléko a rajčatové pyré spolu s květákem, hnědou čočkou (bohatou na vlákninu, kyselinu listovou a draslík) a Amazonia Tender Jackfruit.
Díky masité struktuře a jemné chuti je jackfruit opravdu univerzální ingrediencí a zdrojem živin, který se hodí do téměř jakéhokoliv slaného jídla. Amazonia Tender Jack je vyrobený z mladého jackfruit ovoce sbíraného ručně na Srí Lance. Je organický, plný vlákniny a bez jakýchkoliv syntetických přídatných látek.
Tento recept oceníte především v chladných zimních dnech, kdy potřebujete něco opravdu teplého na zahřátí. Jako přílohu jsme zvolili šafránovou rýži, kari bude ale skvěle chutnat také s indickým chlebem naan.
Pokud recept vyzkoušíte, nezapomeňte nás označit na Instagramu. Najdete nás tam jako @amazoniacz. Moc rádi uvidíme, jak se vám kari povedlo.
Kari s jackfruitem a šafránovou rýží jako ze Srí Lanky
Doba přípravy: 10 minut Doba vaření: 40 minut Porce: 3
Co budete potřebovat:
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 šalotky nebo malé cibule
- 2 lžičky kari koření
- 10 kari lístků (volitelné)
- ½ květáku rozděleného na růžičky
- ½ hrnku vody
- 1 balení Amazonia Tender Jack
- 1 konzerva (400 g) hnědé čočky
- 1 hrnek rajčatového pyré
- 1 hrnek kokosového mléka
- 1 hrnek uvařené basmati rýže
- špetka šafránu
- hrst čerstvého koriandru
Postup:
- Ve velké pánvi rozpalte olivový olej a orestujte šalotku a kari lístky.
- Přidejte růžičky květáku, promíchejte a opékejte 3-5 minut.
- Do pánve přidejte kari koření a asi minutu ho opékejte, aby se rozvonělo.
- Přidejte vodu, přikryjte pokličkou a duste dalších asi 10 minut. V případě potřeby přidejte vody více.
- Přidejte jackfruit, čočku, rajčatové pyré a kokosové mléko. Zamíchejte a jackfruit jemně rozdělte na menší části.
- Přiveďte k varu a za častého míchání vařte asi 15 minut.
- Šafránové nitky nechte vyluhovat v malém množství vody.
- Poté vodu zceďte a přidejte k vařící se rýži.
- Kari a rýži servírujte na talíř se štědrou porcí čerstvého koriandru.