Kari s jackfruitem a šafránovou rýží jako ze Srí Lanky

Hřejivé kari vonící po dovolené na Srí Lance. Základ tvoří krémové kokosové mléko a rajčatové pyré spolu s květákem, hnědou čočkou (bohatou na vlákninu, kyselinu listovou a draslík) a Amazonia Tender Jackfruit.

Díky masité struktuře a jemné chuti je jackfruit opravdu univerzální ingrediencí a zdrojem živin, který se hodí do téměř jakéhokoliv slaného jídla. Amazonia Tender Jack je vyrobený z mladého jackfruit ovoce sbíraného ručně na Srí Lance. Je organický, plný vlákniny a bez jakýchkoliv syntetických přídatných látek.

Tento recept oceníte především v chladných zimních dnech, kdy potřebujete něco opravdu teplého na zahřátí. Jako přílohu jsme zvolili šafránovou rýži, kari bude ale skvěle chutnat také s indickým chlebem naan.

Pokud recept vyzkoušíte, nezapomeňte nás označit na Instagramu. Najdete nás tam jako @amazoniacz. Moc rádi uvidíme, jak se vám kari povedlo.

Kari s rýží

Kari s jackfruitem a šafránovou rýží jako ze Srí Lanky

Doba přípravy: 10 minut               Doba vaření: 40 minut               Porce: 3

Co budete potřebovat:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 šalotky nebo malé cibule
  • 2 lžičky kari koření
  • 10 kari lístků (volitelné)
  • ½ květáku rozděleného na růžičky
  • ½ hrnku vody
  • 1 balení Amazonia Tender Jack
  • 1 konzerva (400 g) hnědé čočky
  • 1 hrnek rajčatového pyré
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1 hrnek uvařené basmati rýže
  • špetka šafránu
  • hrst čerstvého koriandru

Postup:

  1. Ve velké pánvi rozpalte olivový olej a orestujte šalotku a kari lístky.
  2. Přidejte růžičky květáku, promíchejte a opékejte 3-5 minut.
  3. Do pánve přidejte kari koření a asi minutu ho opékejte, aby se rozvonělo.
  4. Přidejte vodu, přikryjte pokličkou a duste dalších asi 10 minut. V případě potřeby přidejte vody více.
  5. Přidejte jackfruit, čočku, rajčatové pyré a kokosové mléko. Zamíchejte a jackfruit jemně rozdělte na menší části.
  6. Přiveďte k varu a za častého míchání vařte asi 15 minut.
  7. Šafránové nitky nechte vyluhovat v malém množství vody.
  8. Poté vodu zceďte a přidejte k vařící se rýži.
  9. Kari a rýži servírujte na talíř se štědrou porcí čerstvého koriandru.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz