Zdravá svačina: Proč ji zařadit do jídelníčku a jak by měla vypadat?

Máte pocit, že vám tři velká jídla denně nestačí, a tak si pravidelně po obědě dopřáváte dezert s kávou? Svačina je ideální příležitost pro doplnění energie během dne, avšak ne každé jídlo je však vhodným palivem pro vaše tělo. Jak si připravit zdravou svačinku, která potěší chuťové buňky a zároveň dodá tělu potřebné živiny? 

 

Jak svačinu poskládat

Svačina by měla tvořit přibližně 5-10% celkového energetického příjmu, přičemž zdravá svačina nerovná se jeden kus ovoce nebo zeleniny. Podobně jako u hlavních jídel, ani u svačin bychom neměli zapomínat na správný poměr všech živin. Pokud se tedy rozhodnete sáhnout po ovoci, zkuste svačinu doplnit například o kefírový nápoj nebo řecký jogurt. Ideální svačinka by pak mohla být v podobě jogurtu, kousku ovoce, trochou cereálií a ořechů. Přičemž se vždy snažte svůj energetický příjem přizpůsobit dennímu výdeji i celkovému vytížení během dne. 

TIP: Už jste vyzkoušeli recept na naší ovocnou acai misku? Je lehká, svěží a jí příprava zabere jen pár minut. Na druhou stranu, pokud toužíte po nějakém sladkém dezertu k odpolední kávě, můžete sáhnout po receptu na  dortík do hrnečku s kořením.

 

Svačiny pro děti

Máte doma aktivnější dítko nebo adolescenta? Jejich svačiny mohou pokrýt až 15% celkového energetického příjmu. Často se však stává, že děti svačinu během dne vynechají. Měli byste proto dbát na přípravu občerstvení pro svá robátka tak, aby bylo nejen výživné, ale i chutné. Zároveň se pokuste vyhnout baleným polotovarům a extrémně sladkým jogurtům. Není totiž důležité pouze to, jestli dítě svačí, ale také co svačí. Pokud konzumuje například čokolády, slazené nápoje nebo sladké cereálie, hladina krve se snadno rozkolísá. To může vést k hyperaktivitě a někdy až k agresivitě. Navíc, pokud se dítě ráno nasnídá a během dne opakovaně vynechává jídla, může docházet k večernímu přejídání v důsledku vlčího hladu, který se během dne nashromáždí.

 

Zdravá svačina do práce

Pro dospělé platí prakticky stejná pravidla, jako u dětí - a to sice, že ať už se rozhodnete svačit, či nikoliv měl by být pokryt nejen váš energetický příjem, ale také poměr všech živin. Svačiny si navíc můžete připravit do krabičky podobně, jako si vaříte oběd do práce, a díky tomu nemusíte spoléhat na nabídku nejbližší večerky. Zkuste se proto zaměřit na svačiny, které vám chutnají a zvažte, jestli mají vhodné složení. Svačíte například proteinovou tyčinku ve víře, že vám dodá všechno potřebné, ale zadní stranu obalu přečtete jen stěží? Proteinové tyčinky si hravě zvládnete připravit v pohodlí domova a stačí vám k tomu jen pár základních ingrediencí. A pokud nevíte, jaký protein použít, mrkněte na nabídku našich Amazonia RawFit Proteinů. Ty můžete zakomponovat do svačinek, nebo je konzumovat samostatně jako proteinový nápoj.

 

Patříte spíše mezi fanoušky sladké nebo slané snídaně? Pochlubte se nám do komentářů

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz