Hubnutí do plavek: Jak se z toho nezbláznit a proč se nehonit za rychle shozenými kily

Jaro a léto s sebou každoročně přináší tématiku hubnutí. Oprašují se rotopedy i více či méně známé diety a člověk se po zimě bojí sáhnout po kraťasech. Jak si zachovat zdravý rozum i v období, kdy se rojí jedna detoxikační dieta za druhou a ve všech výlohách vám vyhrožují plavkami?

 

Plavky jako strašák

Pokud se rozhodnete pro hubnutí, plavky jsou to poslední, na co byste měli myslet. Stejně tak by vás nemělo příliš zajímat, co si o vaší konfekční velikosti myslí módní časopisy. Hubnutí je spíš dlouhodobý proces než sprint. Pokud pro vás budou plavky nebo letní šaty jediným motivátorem, proč byste měli hubnout, příliš dlouho vám zapálení nezůstane. Obzvlášť pokud jste se rozhodli pro větší redukci. Na prvním místě byste totiž měli mít sebe a svůj vnitřní pocit spokojenosti. A ten by měl být hnacím motorem k dosažení dlouhodobě udržitelných výsledků. Nezapomeňte však, že vizuální stránka hubnutí je pouhou pomyslnou třešničkou na dortu. Zdravá váha totiž skrývá mnohem důležitější benefity, než pěkná postava v plavkách. 

 

Pozor na detoxy

Hubnutí, pokud se pro něj rozhodnete, by mělo být pouze určitou fází ve vašem životě. Zamotat se do kolotoče diet a jojo efektů je totiž velmi snadné. Žádná dieta však v dlouhodobém měřítku nedokáže to, co zdravý životní styl. Navíc čím více se budete snažit dietu uspíšit, tím méně je pravděpodobné, že si výsledek dlouhodobě udržíte. Velký pozor si pak dejte na populární jarní detoxy, které apelují na očistu organismu a slibují velké výsledky v oblasti redukce hmotnosti. Detoxikační proces bývá prezentován jako proces, který odstraňuje škodlivé nebo toxické látky z lidského těla. Nicméně tento proces si tělo hravě zabezpečí samo i bez zázračných šťáv, a to díky játrům a ledvinám. Proto dříve než si poběžíte koupit balení ovocných či zeleninových smoothie, zvažte celkově svůj jídleníček. 

 

Cvičte pro radost, nikoliv za trest

K redukci vede pouze jedna cesta a to sice přes kalorický deficit. To znamená, že energetický příjem musí být nižší než energetický výdej. Toho můžete dosáhnout různými způsoby - buď snížíte stravu, nebo navýšíte pohyb, případně obojí. Cvičení by ale mělo být přirozenou součástí vašeho života, nikoliv trestem za snědené jídlo. Přičemž zdravý člověk by měl alespoň 150 minut týdně věnovat pohybové aktivitě o střední zátěži. V ideálním případě je dobré kombinovat různé druhy sportovních aktivit tak, aby nebyla přetěžována jen jedna část těla. Pokud však nepatříte mezi vášnivé fanoušky sportu, zkuste do svého režimu alespoň zařadit pravidelné procházky nebo klidnější protahování v podobě jógy. 

 

S jakou absurdní dietou jste se poslední dobou setkali? Dejte nám vědět do komentářů.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz