Jak zdravě zhubnout: Kde začít a čemu se vyvarovat

Rozhodli jste se pro redukci hmotnosti a nevíte kde začít? Na internetu najdete nepřeberné množství tipů, které vás ponoukají k rychlé redukci v podobě detoxů a diet. Proč byste se měli takovým přístupům vyhnout obloukem, a kde vůbec začít, když se chcete dostat do formy? S tím vám poradíme v dnešním článku.

Rychlé hubnutí nerovná se úspěch

Blíží se plavková sezóna a vy marně hledáte rychlou a účinnou dietu, která vám pomůže zhubnout 5 kilo během jednoho týdne? Pokud se rozhodnete jít rychlejší cestou v podobě drastických hladovek je pravděpodobné, že se vám shozená kila vrátí rychlostí bumerangu. Více o této problematice si můžete přečíst v našem článku na téma Hubnutí do plavek

Pokud usilujete o redukci platí zde, že čím pomaleji budete hubnout, tím spíše si výslednou váhu udržíte. Proto si raději rozmyslete, než začnete hledat nejrychlejší dietu. Pravděpodobné na vás totiž vyskočí lákadla v podobě detoxikačních šťáv nebo drastických hladovek.

Proč detoxy nefungují

Cílem různých detoxikačních a očistných kúr bývá zbavení těla toxinů, jenž se do organismu dostávají z přijaté potravy. Přičemž tyto diety bývají nejčastěji založené na hladovění nebo extrémním omezení příjmu potravy, případně dochází k nahrazení pevné stravy tekutinami v podobě šťáv. Detoxikační proces v lidském těle zabezpečují játra a ledviny a děje se tak zcela přirozeně a bez našeho vědomí. Samozřejmě můžeme tyto procesy podpořit pitným režimem a vyváženým jídelníčkem, nicméně neexistují žádné vědecké důkazy o tom, že by detoxikační a očistné kúry jakkoliv zlepšovali lidské zdraví. Naopak dlouhodobým hladověním si můžete způsobit kolísání hladiny cukru krvi a s tím spojený vlčí hlad a následné přejídání.

TIP: Hubnutí nejlépe podpoříte pohybem, pestrou stravou a kalorickým deficitem. Nicméně můžete sáhnout i po doplňcích stravy například v podobě proteinů, jako je náš Raw Protein Slim & Tone

Jak funguje kalorický deficit

Klíč k hubnutí nese název kalorický deficit. Jedná o stav, kdy vydáváte více energie než přijímáte a vede k němu několik cest. Můžete se zaměřit na navýšení pohybu, snížení příjmu nebo kombinovat obojí. I zde však platí, že pokud chcete dosáhnout dlouhodobě udržitelných výsledků, kalorický deficit by neměl být nijak extrémní. Pokud si chcete spočítat optimální kalorický deficit, můžete vyzkoušet některou z internetových kalkulaček, jako například tu na stránkách Precision Nutrition. V ideállním případě jej však konzultujte s nutričním terapeutem nebo výživovým poradcem.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz