Co jsou to fermentované potraviny a proč je jíst?

Lidé fermentují téměř stejně dlouho, jako vaří. Za poslední desetiletí ale popularita přirozeně fermentovaných potravin a nápojů výrazně stoupla. Čím dál více lidí si totiž uvědomuje jejich spojitost se zdravými střevy i celkovým zdravím.

Co přesně to ta fermentace je?

K fermentaci dochází, když se organická (živá) hmota pomocí enzymů přemění na energii. Během tohoto procesu se mikrobi živí cukry a škroby a dále je štěpí na alkoholy a kyseliny. To potraviny jednak konzervuje a také obohacuje o prospěšné bakterie zvané probiotika. Ta jsou pro naše tělo nesmírně důležitá, protože pomáhají obnovit a udržet rovnováhu přátelských bakterií ve střevech. Přímo tak podporují zdravé trávení i celkovou imunitu.

Fermentace potravinu doslova promění. Například z klasické okurky se stane kvašená okurka, zelí se promění v kysané zelí, z mléka se stane jogurt, kysaná smetana nebo sýr. Fermentací prochází taky kynuté těsto, tempeh a dokonce i víno nebo pivo!

4 méně známé fermentované potraviny

Chcete podpořit vaše trávení pouhou úpravou jídelníčku? Máme pro vás čtyři méně známé fermentované potraviny výjimečně bohaté nejen na probiotika.

1. Miso

Miso je základem japonské kuchyně. Jedná se o fermentovanou pastu vyrobenou z ječmene, rýže a sóji. Obsahuje vysoké množství esenciálních minerálů a vitamínů B12, B2, E a K. Jednu lžičku miso pasty rozmíchanou v šálku horké vody můžete vypít nebo s miso pastou dochutit nudlovou polévku.

2. Kimchi

Kimchi je nepostradatelnou součástí korejské kuchyně. Je to příloha z pikantního kvašeného zelí nebo ředkviček doplněná o česnek, zázvor a korejské chilli. Kimchi je výjimečně bohaté na probiotika, celou řadu esenciálních aminokyselin, vitamínů A, B1, B2 a C a minerály želeno, vápník a selen. A připravit si ho zvládnete i doma. Skvěle se hodí jako příloha k jídlům výhodoasijské kuchyně.

Domácí příprava kimchi: Smíchejte najemno nakrájené čínské zelí se lžící soli a nechte hodinu odpočívat, aby mohl začít proces kvašení. Poté zelí opláchněte pod studenou vodou a přidejte nakrájenou ředkvičku, mrkev a jarní cibulku. V misce si smíchejte rýžový ocet se zázvorem, česnekem, chilli a cukrem a přidejte k nakrájené zelenině. Pak už jen naplňte do zavařovací sklenice a nechte odpočívat přes noc při pokojové teplotě. Kimchi můžete mít v lednici 3–6 měsíců.

kimchi, fermentované potraviny

3. Nakládaná zelenina

Nakládaná zelenina může být skvělým zpestřením celé řady jídel. Připravit si ji určitě zvládnete i doma a navíc tak využijete zbytky zeleniny z lednice. Fermentovat můžete téměř jakoukoliv zeleninu, nejlépe se ale hodí cibule, mrkev, červená řepa, paprika nebo okurky. Na zálivku potřebujete šálek octa, 1,5 čajové lžičky soli a jednu polévkovou lžíci cukru. Směs povaříte na mírném plameni, dokud se nerozpustí, a pak už s ní zalijete nakrájenou zeleninu v zavařovací sklenici. Tak, aby byla zcela ponořená. Sklenici pevně zavřete, protřepte a dejte do chladu. V lednici vydrží 2–3 týdny.

4. Raw Protein Paleo Fermented

Základem Raw Protein Paleo Fermented je naklíčená a fermentovaná rostlinná směs ze žlutého hrachu a sacha inchi. Je to čistě veganský protein bez obilovin. Naopak ale obsahuje kultivované superpotraviny, trávicí enzymy a komplexní profil aminokyselin. Díky naklíčení hrachu a sacha inchi před samotnou fermentací má výsledný protein mnohem více zdraví prospěšných látek a je lehce stravitelný.

Amazonia-raw-paleo-salted_caramel_02-min_ cropped

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz