Jak se zbavit chuti na sladké: 4 tipy a 4 zdravější alternativy

Patří sladkosti mezi vaše každodenní prohřešky a život bez nich si neumíte představit? Není se čemu divit. Cukr ovlivňuje chemii v našem mozku, a tak na něm vzniká závislost.

Jasně, život je o rovnováze. Přemíra cukru může ale z dlouhodobého pohledu způsobovat řadu zdravotních problémů. Máme pro vás čtyři jednoduché tipy, jak s neustálou chutí na sladké bojovat.

1. Nezapomínejte na pitný režim

Možná vás to překvapí, ale když jsme dehydrovaní, naše tělo tyto signály může vyhodnotit jako hlad. Často pak dostaneme chuť na nějaké šťavnaté sladké jídlo, jako je třeba zmrzlina nebo krémový zákusek. Proto až vás příště popadne klasická odpolední mlsná, nejdříve vypijte velkou sklenici vody. Láhev s vodou mějte vždy u sebe a ochuťte ji plátkem ovoce, mátou nebo jinými bylinkami. Naší oblíbenou variantou je pomeranč a rozmarýn.

hydration

2. Buďte aktivní

Při cvičení dochází ke zvýšení průtoku krve, což prospívá našemu mozku. To může být důvod, proč se po tréninku cítíme soustředěnější a energičtější. Pohyb navíc stimuluje mozkové neurotransmitery, jako je serotonin, endorfin a dopamin. Ty známe jako hormony štěstí, které pozitivně ovlivňují naši náladu. Nebudete tak mít potřebu „zajídat stres".

Když už taky vložíte tolik energie do cvičení, budete mnohem více motivovaní si vaši snahu nepokazit jedním donutem. Sport je skvělý způsob, jak se rozptýlit a na chutě zapomenout.

3. Dopřejte si dostatek spánku

Spánek je jedním z nejvíce přehlížených a podceňovaných faktorů chuti na sladké, problémů s metabolismem a kontroly hmotnosti. Hormon grelin je běžně známý jako „hormon hladu“, který ovládá naši touhu po sacharidech a cukrech. Pokud delší dobu špatně spíme, naše tělo produkuje více grelinu, což může vést ke zvýšení chuti na cukr.

Další významnou chemikálií je leptin. Ten ovlivňuje náš pocit sytosti a tím i množství jídla, které sníme. Nedostatek spánku může způsobit, že naše tělo produkuje leptinu méně, a my tak máme potřebu více jíst. Jednoduše řečeno, pokud nemáme dostatek energie ze spánku, naše tělo si jde pro energii za jídlem – zejména cukrem. I dostatek kvalitního spánku vám tak pomůže dostat chutě pod kontrolu.

sleep

4. Sáhněte po zdravějších alternativách

Sladkého se samozřejmě nemusíte úplně vzdát. Nesnažte se mít perfektně naplánovaný jídelníček bez ohledu na vaše chutě. To by vás dovedlo jen k frustraci a večerním cestám do lednice. Vyberte si zdravější varianty sladkého, které vás dokonale uspokojí. Tak, aby vás jídlo nepřestalo bavit. Tady jsou naše nejoblíbenější varianty.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda obsahuje mnohem méně cukru než mléčná. Sáhněte ale vždy po té s minimálně 70 % kakaa. Kakao je mimo jiné skvělým zdrojem antioxidantů. Myslete však na to, že je to stále čokoláda, a tak si ji dopřejte s mírou.

Domácí proteinové kuličky

Proteinové kuličky jsou oblíbenou alternativou nezdravých cukrovinek. Seženete je snad v každém obchůdku se zdravou výživou. Když si je ale připravíte doma, budete mít naprostou kontrolu nad tím, co obsahují. Základ tvoří nejčastěji datle. Ty jsou bohatým zdrojem vlákniny, draslíku a železa. Dále můžete přidat kvalitní protein v prášku a zdroj tuků v podobě ořechů a semínek. Tak zaženete chuť na sladké i hlad.

protein balls

Ovoce

Ovoce je samozřejmě skvělou přírodní volbou, která nejen uspokojí vaše chuťové buňky, ale také tělu dodá vlákninu a spoustu živin. Bobulovité ovoce je navíc bohatým zdrojem antioxidantů.

Proteinové smoothie

Když do ovocného smoothie přidáte protein, stane se z něj výživná sladká svačina. Řada rostlinných proteinů Amazonia Raw Protein Slim & Tone v příchutích vanilka, čokoládový karamel a trojitá čokoláda je pro smoothie dokonalým doplňkem. Obsahuje kombinaci zelených superpotravin a více než 74 stopových minerálů, které tělu zajistí pomalé uvolňování energie a napomáhají jeho detoxikaci.

Protein Slim Tone

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz