Proč sportovní svět přechází na rostlinnou stravu?

“Jak z rostlinné stravy získáváte dostatek bílkovin?” Sportovci, kteří bojují za rostlinnou stravu, se mnohdy až příliš často setkávají s touto obavou, a to především kvůli všeobecnému přesvědčení, že růst a výkon svalů lze zajistit pouze prostřednictvím masa a mléčných bílkovin. V posledních letech se však ukázalo, že je možné dosáhnout vrcholu a nakopnout sportovní cíle pomocí rostlinné stravy. Důkazem toho je například film Game Changers.

Přechod na rostlinnou stravu může pomoci zvýšit sportovní výkon mnoha způsoby - od zvýšení průtoku krve a vyšší svalové výkonnosti až po využívání sacharidů jako paliva a urychlení zotavení organismu po sportovním výkonu. Všechny tyto benefity však nejsou výlučně jen pro sportovce. Pokud se také chcete cítit lépe a podávat lepší výkony v jakémkoliv aspektu svého života, rozhodně stojí za to vyzkoušet veganskou stravu. 

Není žádným tajemstvím, že popularita rostlinných diet v posledních letech prudce vzrostla - dokonce i ve sportovním světě, kde nespočet sportovců (například tenisová ikona Venus Williams a bývalý bojovník UFC James Wilks) nyní připisuje velkou část svého úspěchu veganskému způsobu života. Jaké benefity tedy pro vás z rostlinného způsobu života koukají? 

1. ZDRAVÉ SRDCE

Rostlinná strava udržuje optimální hladinu krevního tlaku a cholesterolu a dokonce vám může pomoci zhubnout. 

2. OBSAŽENÉ ANTIOXIDANTY

Ovoce a zelenina jsou významným zdrojem přírodních antioxidantů, které pomáhají neutralizovat volné radikály a podporují zdraví vlasů, pokožky a nehtů.

3. ČISTŠÍ PROTEIN A ŽIVINY

Bílkoviny tvoří každou buňku v těle a jsou stavebním kamenem kostí, svalů, chrupavek, kůže a krve. Tradičně se věřilo, že maso je jediným způsobem, jak mohou sportovci splnit své denní požadavky na bílkoviny. Věděli jste ale, že mnoho rostlinných potravin je ve skutečnosti bohatších na bílkoviny více než maso? Například černé fazole obsahují 15 g bílkovin na porci, což je více než obsahuje kuřecí stehno. Dále jeden šálek čočky obsahuje 18 g bílkovin - více než hamburger; a špenát nese více než dvakrát tolik železa než maso.

Náš Raw Protein Isolate je všestranný protein vhodný pro celou rodinu, sportovce nebo pro ty, kteří chtějí jednoduše zvýšit svůj denní příjem bílkovin. Zároveň obsahuje kompletní spektrum esenciálních aminokyselin, zinek, fosfor a dokonce až  86% doporučené denní dávky železa v jedné dávce. 

4. ZVÝŠENÝ PRŮTOK KRVE

Krev je to, jak kyslík a životně důležité živiny pronikají do buněk v našich svalech, mozku a zbytku našeho těla - proto je pro optimální sportovní výkon rozhodující efektivní průtok krve. Jediné jídlo na bázi masa může rychle zahušťovat krev a stahovat tepny až o 40%, což zpomaluje tok kyslíku tam, kde to vaše tělo nejvíce potřebuje. Oproti tomu rostlinná strava zvyšuje pružnost a průměr tepen a pomáhá zlepšit viskozitu krve. Výsledkem je lepší průtok krve a pomáhá kyslíku se lépe dostat do vašich svalů během cvičení - což zvyšuje sportovní výkon.

5. VLÁKNINA A SACHARIDY

Navzdory mylné představě, že “ze sacharidů uděláte tuk“, jsou nerafinované sacharidy jako například ty, které se nacházejí v obilovinách, sladkých bramborách a banánech, spojeny se snížením tělesného tuku. Rostlinná strava má také obvykle vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku, což opět vede k nižšímu procentu tělesného tuku - což pro sportovce znamená zvýšenou aerobní kapacitu a vytrvalost.

 

References 

https://www.forbes.com/sites/daphneewingchow/2020/02/29/five-reasons-why-sport-is-going-vegan/#7cd1259d7664

 

 




Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz