Kompletní průvodce rostlinnými mléky a jejich benefity

Určitě jste si všimli, že seznam druhů mléka ve vaší oblíbené kavárně se za poslední roky výrazně prodloužil. Rostlinné alternativy mléka jsou zkrátka hit.

Ať už jste intolerantní na laktózu, odrazují vás neetické praktiky mléčného průmyslu nebo chcete minimalizovat svůj environmentální dopad - je spoustu důvodů proč rostlinné alternativy mléka alespoň vyzkoušet.

Ne všechna tato mléka jsou ale vyráběna stejně. Naše hlavní dietoložka Tara Kaff zhodnotila nutriční benefity stále se rozšiřujícího trhu s rostlinnými alternativami mléka.

3 benefity rostlinného mléka

  1. Je etické: můžete ho tedy pít s vědomím, že nepřispíváte k neetickému zacházení s dojnými krávami.
  2. Je ekologické: Věděli jste, že živočišné zemědělství zabírá 83 % celosvětové zemědělské půdy, ale produkuje pouze 18 % světových kalorií? Je hlavním důvodem odlesňování deštných pralesů a má obrovský podíl na změně klimatu. Metan uvolňovaný krávami je 23krát silnější v oteplování atmosféry než oxid uhličitý. Navíc, pokud vezmeme v potaz množství vody, které je potřeba pro krmení a chov krav, na produkci jednoho kravského mléka se spotřebuje přibližně 1020 litrů vody.
  3. Je zdravější: Zatímco mléko je dobrým zdrojem vápníku, bílkovin a vitamínu D, je také tvořeno nezdravými nasycenými tuky, obsahuje hormony a antibiotika. Pokud zvolíte rostlinné mléko, všem těmto látkám se vyhnete. Některá rostlinná mléka jsou navíc obohacena o esenciální minerály a omega-3 mastné kyseliny, aby odpovídaly obsahu živin v kravském mléce. Je to win-win.

rostlinná mléka v obchodě

Srovnání nejpopulárnějších rostlinných mlék

Sojová alternativa mléka

Kravské mléko a sojová alternativa mají srovnatelné množství bílkovin - okolo 7 až 12 gramů na hrnek mléka. Sojová alternativa je jedním z nejlevnějších a nejdéle dostupných rostlinných alternativ mlék na trhu. Často je také obohaceno o vápník a vitamín B12, a tak je skvělou volbou pro vegany.

Mandlová alternativa mléka

Mandlová alternativa mléka má méně než 1 gram bílkovin na hrnek, může se ale pochlubit obsahem vápníku, které je o 50 % vyšší než u kravského mléka. Mandle jsou bohaté na vitamín D a E - antioxidanty dobré pro náš mozek, krev a kůži. Nicméně je dobré si uvědomit, že na vypěstování jediné mandle je potřeba okolo 5 litrů vody. Není tak zrovna ekologickou volbou.

Ovesná alternativa mléka

Díky své krémové konzistenci je ovesná alternativa mléka novým oblíbencem. Co se týká bílkovin, stojí hned za kravským a sojovým. Má také působivý nutriční profil s vitamíny B thiaminem a folátem a minerály jako hořčík, mangan, fosfor, zinek a měď. Obsahuje také betaglukany. 

Kokosová alternativa mléka

Má podobnou texturu jako mandlová alternativa mléka a vysoký obsah draslíku, manganu, hořčíku, vápníku, sodíku a vitamínu B. Schází mu ale bílkoviny. Zatímco kokos obsahuje nasycené tuky, je také jedním z nejlepších zdrojů triglyceridů se středně dlouhým řetězcem (MCT), o kterých bylo zjištěno, že pomáhají zrychlit metabolismus, regulovat chuť k jídlu a zvýšit oxidaci tuků.

kokosové mléko

Konopná alternativa mléka

Věděli jste, že konopná semínka obsahují více bílkovin než hovězí maso, více vápníku než kravské mléko a dokonce méně saturovaných tuků než olivový olej? Ne nadarmo se jim proto říká superfood! Konopí, jeden z nejméně zpracovaných rostlinných proteinů, je skvělým zdrojem hořčíku, železa, zinku, vitamínu B1 a snadno stravitelných bílkovin. Obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny v ideálním poměru 1:3, a tak podporují zdraví mozku a srdce. Pěstování konopí navíc vyžaduje mnohem méně vody než jiné obiloviny, žádná chemická hnojiva nebo jiné přísady do půdy a ve skutečnosti půdu spíše vyživuje, než aby ji vyčerpávalo.

Hrachová alternativa mléka

Jedno z méně známých rostlinných alternativ mlék, které je ale napěchované živinami. Získává se z hrachového proteinu, který má podobné množství bílkovin a tuků jako kravské mléko. Díky tomu je skvělé pro přípravu potréninkového smoothie. A to nejlepší: je skvělým zdrojem draslíku a vápníku. Toho má dokonce téměř dvakrát více než kravské mléko.

Kešu alternativa mléka

Kešu alternativa obsahuje nasycené tuky zdravé pro naše srdce a kyselinu anacardovou. Kešu je bohatým zdrojem vápníku, vitamínu D a E, luteinu a zeaxantinu, které jsou dobré pro zdravý zrak. Pěstování kešu také nepotřebuje tolik přírodních zdrojů jako mandle a mléko má krémovější konzistenci.

Rýžová alternativa mléka

Neslazená rýžová alternativa mléka obsahuje jen malé množství tuku a 11 g sacharidů na jeden hrnek mléka, což ho dělá skvělou ingrediencí pro přípravu potréninkového smoothie. Je zcela bez lepku a pyšní se 25 % denní dávky vápníku a solidní dávkou hořčíku a selenu. Hledejte neslazenou verzi, abyste se vyhnuli zbytečnému cukru. 

Makadamová alternativa mléka

U nás velmi málo dostupné, určitě ale stojí za zmínku. Makadamové ořechy jsou plné mononenasycených tuků, omega-3 a omega-6 mastných kyselin, vitamínu B1 a B12, hořčíku a manganu. Obsahují dokonce také omega-7, neboli kyselinu palmitolejovou, která je poměrně vzácná a prospívá našemu srdci. Jedinými dalšími zdroje omega-7 jsou ryby žijící ve studených vodách a rakytník.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz