8 kroků, jak detoxikovat váš domov

Věděli jste, že vzduch v interiéru je 2–5krát více znečištěný než vzduch venku? Tady je osm jednoduchých způsobů, jak můžete detoxikovat váš domov a udělat z něj bezpečnější a příjemnější místo.

1. Pořiďte si pokojové rostliny! Váš interiér udělají nejen útulnějším, ale také redukují množství nečistot a zvlhčí vzduch. Ideální je například palma horská a širokolisté rostliny jako monstera nebo fíkus.

2. Přesedlejte na přírodní netoxické čisticí prostředky – anebo si vyrobte svoje vlastní! Stačí smíchat mýdlo na bázi rostlinných olejů s pár kapkami oblíbeného esenciálního oleje.

3. Pečlivě vybírejte kosmetiku – zkuste postupně přejít na přírodní kosmetické produkty bez parfemace a zbytečné chemie, nebo si opět vyrobte své vlastní. Například na přírodní deodorant vám stačí kokosový olej, škrob, jedlá soda a pár kapek esenciálního oleje.

4. Pečlivě myjte vaše ovoce a zeleninu. Smíchejte lžíci citrónové šťávy a lžíci jedlé sody s hrnkem vody a směs nalijte do rozprašovače. Ovoce nebo zeleninu směsí postříkejte, nechte 2–5 minut působit a poté umyjte pod tekoucí vodou.

5. Investujte do kvalitního filtru na vodu, především pokud má váš dům olověné potrubí nebo mosazné vodovodní baterie.

6. Minimalizujte plasty a jídlo skladujte v nerezových nebo skleněných krabičkách a zavařovacích sklenicích. Vyhněte se všem plastům označeným číslem 7, které mohou obsahovat BPA. Tyto plasty nikdy nedávejte do mikrovlnné trouby nebo myčky.

7. Vyměňte umělé osvěžovače vzduchu za difuzér s esenciálními oleji. Eliminujete tak pachy a získáte řadu zdravotních benefitů.

8. Pravidelně kontrolujte výskyt plísní. Nejraději se usazují ve vlhkých prostorách, jako je koupelna nebo sklep.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz