5 způsobů, jak si během pracovního týdne najít čas na cvičení

Může být až příliš snadné vymlouvat se, že na cvičení během pracovního týdne „není čas“ nebo „jsme příliš unavení“. Ale i když jste pracovně vytížení, cvičení by rozhodně nemělo být aktivitou, kterou začnete zanedbávat. Pokud si ze cvičení uděláte svou prioritu, z krátkodobého i dlouhodobého hlediska uvidíte doslova zázraky, které se promítnou na vašem fyzickém i psychickém zdraví.

V závislosti na typu zaměstnání a pracovní době bude mít každý jiný cvičební režim. Charakter vaší práce také určuje množství každodenního pohybu. Například pro osobního trenéra bude mnohem snazší zůstat během dne aktivní ve srovnání s někým, kdo pracuje v kanceláři.

Pravdou ale zůstává, že pokud opravdu chcete cvičit, můžete si na to udělat čas (a uděláte si ho). Abychom vám v tom trochu pomohli, sepsali jsme několik způsobů, jak své kondici dát prioritu i během pracovního týdne.

 

1. Začněte brzy ráno

Toto je náš první a nejoblíbenější tip. Máme k tomu velmi dobrý důvod. Zejména pokud pracujete v kanceláři, může být nesmírně prospěšné začít už ráno. Když si totiž zacvičíte ještě před začátkem pracovního dne, máte jistotu, že jste si na svém seznamu úkolů už něco odškrtli.

Kromě jiného vám pohyb pozitivně ovlivní myšlení a první úspěch dne vás připraví na ty další. Zařazení cvičení do ranního programu je také způsob, jak si ještě před začátkem náročného dne udělat trochu času pro sebe a své zdraví. Jinou variantou je, že můžete začít pracovat dříve než obvykle, abyste pak mohli i dříve skončit a zacvičit si po práci.

 

2. Zacvičte si v polední pauze

Najít si čas na cvičení může být někdy opravdu náročné, natož když se snažíte vtěsnat cvičení do hodiny, kterou máte vyhrazenou na oběd nebo psaní e-mailů. Jestli však máte pružnější pracovní dobu, naplánovat si pohyb na polední pauzu může být klíčem k úspěchu. Když se připravíte, bude snadnější to uskutečnit. Sbalte si už večer oblečení na cvičení do tašky a vezměte si ji s sebou do práce.

Během cvičení dochází ke zvýšení průtoku krve, což prospívá i vašemu mozku, takže se po cvičení můžete cítit soustředěnější a plní energie. Zařazení rychlého cvičení během přestávky může být přesně to, co potřebujete, abyste zvládli zbytek odpoledne a vyhnuli se energetickému propadu ve tři odpoledne.

 

5-zpusobu-jak-najit-cas-na-cviceni

 

3. Zefektivněte svůj čas v práci

Pracujete v kanceláři nebo trávíte většinu dne v sedě? I zde existuje mnoho způsobů, jak být aktivnější. Zkuste se projít, zatímco telefonujete. Místo výtahu jděte po schodech. Po obědě si udělejte krátkou procházku. Můžete si nastavit časovač, který vám každých 30–60 minut připomene, že máte vstát a protáhnout se. Investujte do stolu se stojanem nebo si sedněte na gymnastický míč, abyste během pracovního dne mohli měnit prostředí.

Kromě zvýšení pohybu během dne můžete ve svůj prospěch využít i cestu do práce a z práce. I malé změny, kdy vystoupíte z autobusu nebo vlaku o zastávku dříve, nebo vyberete vzdálenější parkoviště, a zbytek cesty do práce dojdete pěšky, mohou mít velký dopad. Během týdne a měsíce se postupně nasčítají, a vy uvidíte rozdíl.

 

4. Mějte plán a vytvořte si rutinu

Pokud vám brzký ranní start nebo cvičení v době oběda nevyhovuje, nezoufejte. Skutečným klíčem k úspěchu je mít plán a vytvořit si rutinu, která vám bude vyhovovat. Rutiny mohou být velmi užitečné a také pomáhají udržovat konzistenci během celého týdne.

Nejdříve se rozhodněte, kdy je pro vás cvičení, s ohledem na váš rozvrh, nejvhodnější, a pak si vytvořte plán, který budete dodržovat. Pokud vám pohyb vyhovuje až po práci, skvělé! Zacvičit si cestou z práce nebo večer může být zdravý způsob, jak podpořit dobrý spánek.

Nezapomeňte si stanovit rozumné cíle a nezoufejte, pokud vaše plány v některých dnech prostě nevyjdou a cvičení nebude reálné. Ujistěte se ale, že další den pokračujete podle plánu. Buďte zodpovědní vůči svému rozhodnutí a zůstaňte aktivní jakýmkoli způsobem.

 

5. Jezte a doplňujte energii chytře

Pokud vás tlačí čas, zdravá svačina nebo jídlo, které si můžete vzít na cestu, vám umožní využít váš čas i trénink naplno. Poslední věc, kterou byste chtěli po cvičení udělat, je dát si nevhodné jídlo z rychlého občerstvení jen proto, že už jste neměli čas připravit si to správné palivo.

Abyste z tréninku vytěžili maximum, dbejte na to, abyste jedli výživné potraviny a vyvážené množství makro a mikroživin. Možná zjistíte, že vám nejlépe vyhovuje příprava obědů nebo večeří na celý týden nebo alespoň na další den.

Pokud hledáte rychlé a jednoduché řešení, proteinové koktejly jsou skvělou volbou, kterou můžete mít při ruce pro chvíle, kdy potřebujete něco rychlého. Přidání dobrého a kvalitního proteinového prášku do jídelníčku vám pomůže udržet se déle sytí a také napomůže regeneraci a budování svalů. Připravenost znamená, že budete méně často vynechávat jídlo nebo si na cestách brát snadné rychlé občerstvení.

 

Vyberte si z naší nabídky certifikovaných organických proteinů.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz