Účinná ranní rutina pro nastartování trávení

Pokud jde o zdraví střev, nastavení ranní rutiny má obrovský vliv. A to především na to, jak dobře bude vaše tělo trávit jídlo po celý den. Pokud trávení šlape jako hodinky, je snazší udržet si zdravou váhu, ploché břicho, vysokou hladinu energie a taky zářivou pleť. Prozradíme vám 9 jednoduchých návyků, které začlenit do vaší ranní rutiny, abyste nastartovali zažívání a připravili se na krásný den.

1. Teplá voda s citrónem

Podle staré čínské medicíny je sklenice teplé vody hned po ránu nejlepším způsobem, jak nastartovat trávení. Horká nebo teplá voda je pro tělo mnohem příjemnější. Zajistí hydrataci trávicích orgánů a pomáhá rozložit nestrávené jídlo. Posuňte tento návyk na novou úroveň přidáním čerstvé citrónové šťávy. Dostanete tak do těla vitamín C a díky lepší chuti bude snadnější vypít potřebné 2 až 3 litry vody denně.

2. Užívejte probiotika

Abyste připravili střeva na nový den, je potřeba užívat nejen probiotika, ale také prebiotika. Probiotika a zdravé bakterie totiž nemohou bez prebiotik prospívat. Doslova se jimi živí. Amazonia Raw Probiotic Biotic Ferment obsahuje 3 miliardy probiotik a prebiotik z organicky fermentovaných celozrnných potravin. Díky tomuto kombinovanému složení podporuje zdravý střevní mikrobiom.

3. Začněte s lehkým jídlem bohatým na vlákninu

První jídlo dne vezměte zlehka. Vybírejte potraviny s vysokým obsahem vlákniny a vody – jako je ovoce a zelenina. Ty hydratují tělo, a pomáhají tak předcházet zácpě, podporují trávení a udrží vás déle syté. Mezi takové ovoce patří jablka, hrušky, jahody, banány a avokádo a ze zeleniny řepa, brokolice nebo mrkev. Ovoce s nízkým obsahem kyselin, jako je meloun, je také ideální pro citlivé žaludky.

Meloun

4. Zkuste tekutou snídani

Mějte na paměti, že po ránu je vaše trávení citlivé. Nejhorší, co můžete udělat, je připravit mu šok v podobě těžkého jídla náročného na zprocesování. Zkuste si proto dát tekutou snídani ve formě smoothie nebo smoothie bowl. Díky tomu dáte žaludku potravu už v rozmělněné formě a ušetříte mu práci. A odvděčí se vám přívalem energie! Připravte si naše oblíbené snídaňové acai smoothie s jedním balíčkem Amazonia Acai, banánem, hrstí mraženého lesního ovoce, sklenicí mandlového mléka, 1 lžící oříškového másla a chia nebo lněnými semínky. Vhoďte všechno do mixéru a do pěti minut máte skvělou zdravou snídani plnou antioxidantů a vlákniny.

5. Celer, celer a zase celer!

Všechen rozruch okolo řapíkatého celeru je oprávněný: pití celerové šťávy nalačno je skvělý způsob, jak regulovat trávicí šťávy. Původcem celosvětového trendu celerové šťávy je Anthony Williams, známý jako Medical Medium. Anthony věří, že šťáva z celeru posiluje žluč. Silná žluč je důležitá pro odbourávání tuků a vylučování odpadních látek z těla. Jeho čtyři vydané knihy inspirovaly miliony lidí, aby celerovou šťávu zařadili do svého jídelníčku. A údajně jim pomohla s celou řadou akutních a chronických onemocnění a symptomů. Paří mezi ně zažívací problémy, kožní onemocnění, migrény, únava, autoimunitní onemocnění a další.

6. Co takhle masáž?

Pokud se ráno cítíte obzvlášť těžce, jako byste v břiše měli kámen, udělejte si 2minutovou masáž břicha. Věci tak uvedete do pohybu. Masáž může pomoci přesunout stolici po vnitřní straně tlustého střeva a zmírnit příznaky napětí, křečí, zácpy a nadýmání.

Jak na masáž břicha pro podporu trávení?

  • Lehněte si na záda na koberec nebo jógovou podložku s pokrčenými koleny a chodidly na podlaze.
  • Položte obě ruce na břicho a krouživými pohyby masírujte pomocí dlaní a konečků prstů. Nejprve po směru hodinových ručiček a poté proti směru hodinových ručiček.
  • Nezapomeňte v průběhu masáže zhluboka dýchat.
  • Jemně zatlačte na oblasti, které jsou citlivé nebo pevné. Pohybujte se z levé do pravé strany břicha a poté podél spodní části hrudního koše.
  • Opakujte, dokud se ztuhlé oblasti břicha neuvolní.

7. Jezte vědomě

Pokud během jídla rádi projíždíte Instagram nebo třeba píšete e-maily, dost možná tak sabotujete vaše zažívání. Když jíte, položte telefon, zavřete notebook a soustřeďte se na jídlo před vámi. Když jste od jídla rozptýleni, přicházíte o smyslové podněty, jako je vůně, chuť a pohled na jídlo. Tyto signály hrají klíčovou roli při stimulaci vašeho trávení, aby správně dělalo svou práci! Navíc, když nedáváte dobrý pozor, je pravděpodobnější, že se budete přejídat a špatně žvýkat, což vede k zažívacím problémům a přibírání na váze.

trávení

8. Žvýkejte pořádně

Může to znít jako samozřejmost, ale žvýkat jídlo je tak důležité! Žvýkáním se vaše jídlo rozkládá, takže je snáze stravitelné. Také tím pomáháte vašim střevům absorbovat živiny a energii z každého sousta. Odborníci doporučují žvýkat každé sousto asi 30-50krát.

9. Choďte na procházky a protahujte se

Jít na procházku je snadný a účinný způsob, jak rozhýbat střeva a zlepšit trávení. Fyzická aktivita taky pomáhá zvýšit průtok krve do trávicích orgánů. Posiluje svaly ve vašem trávicím traktu, což pomáhá s pohybem střev a může také bojovat proti stresu. Pokud jste časově omezení, snažte se alespoň na několik minut denně protáhnout. I to má pro tělo skvělé výhody. Zařaďte cviky nebo jógové pozice, kdy budete vytáčet střední část těla do stran a rozhýbete tak trávicí orgány.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz