Jak může rostlinný protein změnit váš život

Věděli jste, že většina z nás nedostává do těla dostatek proteinů? Ano, až 90 % lidí jich má méně, než by měli. Proteiny, společně s tuky a sacharidy, tvoří základní stavební kameny našeho těla a jsou nezbytné pro jeho správné fungování. Najdeme je v každé naší buňce, ať už jde o kosti, svaly nebo kůži, a jsou klíčové pro vše od zdraví naší nervové soustavy až po udržení našeho celkového zdraví.  

Kolik bílkovin potřebuje vaše tělo?

Pokud máte v plánu zredukovat váhu, je klíčové zaměřit se na denní konzumaci bílkovin v rozmezí 1,6 až 2,2 gramů na kilogram vaší hmotnosti. Lidé, kteří se věnují sportu, by měli přijímat mezi 2,2 a 3,4 gramy bílkovin na kilogram své tělesné váhy. Stejně tak je důležité nezanedbat příjem vlákniny, který by u dospělých osob měl dosahovat přibližně 30 gramů denně.

Jak se mezi sebou bílkoviny liší?

Proteiny lze získávat z mnoha zdrojů. Nejsou výhradně živočišného původu, jak si mnozí z nás stále myslí. V rostlinách je obrovské množství bílkovin. Mezi rostlinné zdroje proteinů patří různé luštěniny, obiloviny, ořechy, zelenina a sója. Právě rostlinné bílkoviny nabízejí mnoho jedinečných zdravotních výhod! Pokud se jedná o veganský protein, mezi nejběžnější zdroje patří hnědá rýže, sója, konopí a také výživný hrachový protein.  Většina sacharidů, včetně cukru a škrobů, je při výrobě odstraněna, takže zůstává zdravý prášek s vysokým obsahem bílkovin.

Stejně jako živočišný protein, který se většinou skládá ze syrovátky, je možné rostlinné proteiny míchat s vodou nebo rostlinnou alternativou mléka, a přidat podle nálady a potřeby do ranních kaší, smoothies, jogurtů nebo do pečení.

Paleo_Fermented_vanilla_lucuma_lid-90-min
 

Syrovátkový versus veganský protein

Syrovátková bílkovina pochází z mléka, což znamená, že je pro tělo obtížnější ji strávit a efektivně využít - zejména potom pro ty, kteří mají intoleranci na laktózu, nebo jim z laktózy není příliš dobře. Syrovátková bílkovina kvůli svému složení, které se rychleji kazí, vyžaduje vyšší průmyslové zpracování. Z toho důvodu obsahuje další přísady, které nejsou snadno rozpoznatelné a  které mohou zbytečně zatěžovat organismus. I to je důvod, proč stále více lidí, kteří se věnují častému pohybu a vyznávají zdravý životní styl, volí veganské proteiny, ačkoliv nárazově jedí maso a další živočišné produkty. 

Benefity rostlinného proteinu

1) Neobsahuje časté alergeny (laktóza)
2) Vhodný pro celiaky
3) Vhodný pro ty z nás, kteří upřednostňují bezlepkové produkty
4) Ekologičtější výroba a zpracování než u živočišných proteinů
5) Rychle se vstřebává 
6) Při zpracování tělo potřebuje méně energie než u živočišných proteinů
7) Lze vybírat i z organických produktů

Kompletní bílkovina je taková, která obsahuje všechny doporučené aminokyseliny v požadovaném poměru. Kombinace veganských zdrojů, jako jsou luštěniny a obiloviny nebo ořechy, vám poskytne celé spektrum těchto aminokyselin bez výjimky. Když vám někdo bude tvrdit, že živočišné proteiny obsahují něco navíc, nemá pravdu. 

Amazonia-raw-paleo-salted_caramel_02-min

 

Proč přidat veganský proteinový prášek do vaší stravy?

Přidání vysoce kvalitního rostlinného bílkovinného prášku funguje také jako skvělý prostředek, jak být po celý den zdravě nasycený a nehladovět. Jedná se o jednoduchý způsob, jak zajistit, že každý den uspokojíte své proteinové předsevzetí a obsáhnete zdravé makroživiny. Pokud nejste zcela spokojeni se svým současným proteinovým práškem na bázi syrovátky, zkuste přejít na rostlinný protein a uvidíte, jak se vaše tělo bude cítit. Je velmi pravděpodobné, že budete mít během dne například více energie a zlepší se vám trávení.

Nezapomínejme na maximální kvalitu

Stojí určitě za zmínku, že ne všechny veganské proteiny na trhu jsou stejné a ne všechny vám s čistým svědomím a rádi doporučíme. Je důležité stále se vzdělávat v tom, čím krmíte své tělo. Projděte si pečlivě složení a na prvním místě dávejte přednost kvalitě. Pokud po přečtení složení nerozumíte více než 3 složkám, vyberte si jiný produkt! Řada Amazonia z rostlinných surovin a proteinů RawFIT je certifikována jako organická látka bez syntetických a umělých přísad. Při nákupu produktů Amazonia víte, že dostáváte nejlepší vitamíny a živiny z přírody. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz