„V člověčí kleci na mne číhá spousta nebezpečí. Nejhorší je to v kuchyni, mohu se spálit, opařit nebo sletět do dřezu s nádobím. Úplně nejlepší pro mne je, když do kuchyně nemusím.“

Lidičky, dávejte pozor na teflonové nádobí. Při vysokých teplotách se z teflonového povlaku uvolňují jedovaté plyny, které sice pro člověka nejsou nebezpečné, ale nás papoušky mohou i zabít. Máme totiž daleko účinnější dýchání než vy, lidé. To nám sice umožňuje zásobovat kyslíkem náš organismus při namáhavém letu, ale zároveň nás tím ohrožují daleko nižší koncentrace jedovatých plynů než člověka. Vždyť před vynálezem citlivých elektronických detektorů jedovatých plynů používali horníci v dolech kanárka v kleci. Dokud kanárek zpíval, bylo všechno v pořádku. Když umřel, měli horníci ještě dostatek času aby z nebezpečné štoly odešli. Úplná pohroma pro nás papoušky jsou moderní elektrické trouby a sporáky se samočistící funkcí – to funguje tak, že se trouba na určitý čas vyhřeje na velmi vysokou teplotu, při které se usazené nečistoty a tuky prakticky spálí. Mnoho takových výrobků obsahuje teflon a právě při takto vysokých teplotách je nebezpečí uvolňování jedovatých plynů největší, zejména pokud je trouba uvedena do provozu poprvé. Bohužel, tento případ můžu doložit i v praxi, chudáček žako ze sousedství uvedení nové trouby do provozu přežil jen o několik minut!!! Průběh otravy byl extrémně rychlý!!! Větrání nemusí být vždy účinné, proudění vzduchu v místnosti může zanést jedovaté látky k papouškovi i na vzdálený konec místnosti. Papoušek zkrátka do kuchyně nepatří, a pokud už to jinak nejde, přesuňte ho do jiné místnosti alespoň na dobu než se nové tepelné spotřebiče nebo teflonové nádobí dostatečně „vypálí“. Vyvarujte se zapomínání prázdných teflonových nádob na zapáleném hořáku nebo nažhavené plotýnce!


Přesvědčte se důkladně, zda pokojové rostliny v místnostech, kam má papoušek přístup, nejsou jedovaté. Zde je pokus o překlad seznamu toxických rostlin, jehož originál v angličtině najdete na www.liparrotsociety.org/toxic.htm:

  • Acokanthera – keřovitý stromek s dužnatými listy původem z jižní Afriky
  • Akácie – trnitý keř/strom se žlutými květy
  • Akát
  • Amaryllis – nesprávný název pro Hvězdník (Hippeastrum)
  • Andělské trumpety (Durman)
  • Arisema triphyllum – rostlina z čeledi árónovitých
  • Avokádo – nezralé ovoce a stopky
  • Azalka
  • Baklažán – nezralé nebo přezrálé plody, listy
  • Balzámová hruška (tropická popínavá rostlina s oranžovými plody)
  • Bez – kořeny, listy, stopky, kůra
  • Blín
  • Bolehlav
  • Brambor – klíčky, listy, plody, zelené hlízy
  • Brčál (Zimolez)
  • Broskev – list, pecka, kůra
  • Brslen
  • Břečťan
  • Caladium bicolor – pokojová rostlina s ozdobnými listy
  • Cesmína
  • Cykas
  • Červený javor
  • Dieffenbachia
  • Dub
  • Durman
  • Euphorbia (Trnová koruna)
  • Fazol
  • Fíkovník
  • Filodendron
  • Hortenzie
  • Houby
  • Hrachor vonný
  • Hruška – list,semena, kůra
  • Hyacint
  • Jablko – semena, list a kůra
  • Jalovec
  • Jasmín
  • Jírovec (nesprávně kaštan)
  • Jmelí
  • Kala
  • Konopí (marihuana)
  • Kosatec
  • Kozlík lékařský
  • Krokus
  • Lantana – tropický keř
  • Ličidlo
  • Lilek (Solanum) všechny druhy
  • Lilie
  • Lobelka
  • Lopuch
  • Lýkovec
  • Merlík bílý – plevel
  • Meruňka – pecka, list a kůra
  • Mirabilis
  • Mléč – žlutě kvetoucí plevel vylučující mléko
  • Náprstník
  • Narcis
  • Oleandr
  • Oměj
  • Pěnišník (Rhododendron)
  • Pivoňka
  • Plamének (Klematis)
  • Potos
  • Prvosenka
  • Pryskyřičník
  • Pryšec
  • Přísavník (Psí víno)
  • Pteridium – pokojové kapradiny
  • Rajče – stopky a list
  • Rebarbora – list
  • Rozpuk
  • Rulík zlomocný
  • Řešetlák, krušina – bobulovité keře rostoucí v lese
  • Samorostlík
  • Sněženka
  • Starček
  • Stračka (Delphinium)
  • Strelicia – lusky a květy
  • Svlačec, povíjnice – semena
  • Šalvěj
  • Škumpa jedovatá
  • Šťovík
  • Švestka – list, pecka, kůra
  • Tabák
  • Tis
  • Tulipán
  • Vachta trojlistá
  • Vánoční hvězda
  • Vavřín
  • Vikev
  • Višeň – pecky, listy a kůra
  • Vlčí bob (Lupinus)
  • Vlčí mák
  • Wistárie
  • Zederach hladký (Melia azedarach)
  • Zigadenus – liliovitá rostlina rostoucí v USA
  • Zimostráz

Ovšem POZOR!!! Nikde není psáno že výše uvedený seznam je kompletní. Pokud si nejste stoprocentně jisti že Vaše rostlina není jedovatá, raději ji odstraňte z dosahu papouška.


Zde je pro změnu překlad seznamu netoxických rostlin z www.liparrotsociety.org/non-toxi.htm

     

  • Abelie
  • Adiantum (kapradina)
  • Africká fialka (Saintpaulia ionantha)
  • Akacie – jen některé druhy
  • Aksamitník (tzv. Afrikán)
  • Aloe – jen čerstvá
  • Aralka
  • Araukárie
  • Areka
  • Artyčok
  • Asparagus
  • Aspidistra
  • Begonie
  • Bez – jen plody, bezinky
  • Blahovičník (Eukalyptus)
  • Bougainvillea
  • Bromélie
  • Břečťan – jen některé druhy!
  • Bříza
  • Buk
  • Cesmína kalifornská – tento druh se u nás nevyskytuje, ostatní jsou jedovaté!
  • Cisus (Žumen)
  • Citlivka
  • Cleome
  • Čekanka
  • Česnek
  • Datlovník (Phoenix)
  • Davallia
  • Denivka
  • Dračinec (Dracena)
  • Dřín
  • Dřišťál
  • Dřišťál (Nandina domestica)
  • Eugenia
  • Fíkus
  • Gardenie
  • Gerbera
  • Gloxinie
  • Gynura
  • Heřmánek
  • Hloh
  • Hlohyně (Hlohovec, Pyracantha)
  • „Hlošina, „“Česká oliva““ (Eleagnus)“
  • Ibišek
  • Jasan
  • Jedle
  • Jilm
  • Jiřina
  • Juka
  • Kalanchoe
  • Kamélie
  • Kávovník – jen rostlina, káva jako nápoj je pro ptáky jedovatá
  • Kopr
  • Kostival
  • Kroton
  • Křídelnice (Pteris)
  • Kukuřice
  • Ledviník (Nephroleptis)
  • Magnolie
  • Máta
  • Meduňka
  • Měsíček
  • Mimóza
  • Modřín
  • Mučenka
  • Netřesk
  • Netýkavka (Impatiens)
  • Osika
  • Parožnatka (platicerium)
  • Pepřenec (Peperomia)
  • Petržel
  • Petunie
  • Planika (Arbutus)
  • Podeňka (Tradescantia albiflora)
  • Pochvatec (Coleus)
  • Ptačinec
  • Pustoryl
  • Raphiolepsis
  • Rozchodník
  • Růže
  • Řeřicha
  • Saturejka
  • Schefflera
  • Sleziník (Asplenium)
  • Smetanka (Pampeliška)
  • Smrk
  • Soleirolia – pokojová rostlina tvořící polštáře z drobných okrouhlých lístků
  • Šater (Gypsophila)
  • Šeřík
  • Topol
  • Trachelospermum jasminoides
  • Velikonoční kaktus
  • Violka
  • Voskovka
  • Vrba
  • Vrbina (Lysimachia)
  • Zimolez
  •  

Protože jde o překlad, nechal jsem seznam přesně podle originálu, i když s některými položkami nelze úplně souhlasit. Například Bez je uveden jako toxický, i když druh Bez černý spousta chovatelů (včetně mne) používá na bidla bez nejmenších problémů řadu let. Naopak Saintpaulia (Africká fialka) je uvedena jako netoxická i když vím o jednom případě, kdy stála život agapornise a veterinář ji označil jako jedovatou! Osobně jsem toho názoru, že pokojové rostliny do dosahu papouščích zobáků v žádném případě nepatří, je spousta jiných vhodnějších způsobů, jak dopřát papouškovi dostatek zeleného krmení.


Další nevhodné nebo přímo nebezpečné věci, kterým by se měl papoušek vyhnout, jsou:

  • Znečištěná nabo plesnivá potrava – hrozí nebezpečí závažných plísňových onemocnění (Aspergilóza), které se obtížně léčí a nezřídka jsou příčinou úmrtí Vašeho ptačího kamaráda. Vyhněte se levným směsím pochybného původu, zejména pokud obsahují smetí a podivně zbarvená zrna. Ušetřená padesátikoruna může znamenat úmrtí ptáka za desítky tisíc korun.
  • Černá slunečnice – neměla by se v krmné směsi pro papouška vůbec objevit. Pro velmi vysoký obsah tuku vede její zkrmování k ukládání tuku v ptačím organismu, zejména v játrech. Ztučnění jater a jejich následná nefunkčnost může velmi podstatně zkrátit dobu života Vašeho papouška. Bílá nebo pruhovaná slunečnicová semena mají daleko lepší složení, proto jsou používaná ve směsích renomovaných výrobců. Uvědomte si, že například velcí jihaameričtí papoušci v přírodě slunečnici nenajdou, je to náhradní krmení.
  • Čokoláda, káva – obsahuje látky pro papouška toxické.
  • Alkohol – dokáže u papouška způsobit otravu již v nepatrném množství.
  • Buráky koupené v potravinách jsou pražené v proudu horkého vzduchu. Tuk v nich obsažený je přepálený a může být i žluklý. Můžu jenom buráčky nepražené, které jsou v krmných směsích pro papoušky nebo se dají koupit ve specializovaných obchodech. Poznáte je snadno, skuste ochutnat – nepražený burák má měkké jádro s mírně palčivou chutí a lepí se na zuby jako kus kytu. I tak bych měl buráček mít jen jako občasnou pochoutku, má vysoký obsah tuku.
  • Zinek– může se dostat do organismu ptáka například z nekvalitně pozinkovaného pletiva voliéry – zinkové kapky a otřepy může papoušek při svých výzkumných výpravách po voliéře spolknout, stejně nebezpečné jsou nedbale upevněné pozinkované šroubky a matice. V zahraničních časopisech a na internetových stránkách byly popsány těžké případy otravy, která má stejné příznaky jako otrava těžkými kovy – vypadávání peří, nehojící se rány na kůži až úmrtí. Je pravděpodobné, že pouhý občasný kontakt ptáka s pozinkovaným pletivem nemá za následek přímé ohrožení, je však třeba dávat pozor na výše popsanou možnost požití malých kousků zinku a pozinkovaného spojovacího materiálu.